Hlavní obsah

Obama šel v další debatě do Romneyho ostřeji a zvítězil

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Prezident Barack Obama a jeho republikánský vyzyvatel Mitt Romney před listopadovými volbami hlavy USA svedli v noci na středu druhý duel před televizními kamerami. Tentokrát jim dotazy týkající se domácí politiky položili nerozhodnutí voliči v publiku, jež vybral Gallupův ústav. Debata byla ostřejší než ta první, v níž Obama dopadl neslavně. Tentokrát v ní prezident zvítězil.

Foto: Mike Segar, Reuters

Kandidáti živě gestikulují během druhé debaty v televizi.

Článek

„Tato vláda nám dala víc dluhů a méně pracovních míst. Střední třída trpí. Nastartujeme znovu ekonomiku a vrátíme vám práci,“ prohlásil po úvodní otázce studenta v auditoriu Romney. Obama se bránil: „Musíme snižovat deficit, ale vyváženě“. Dodal, že k tomu je nutné investovat, a to také do dlouhodobých projektů, ne jen krátkodobých.

„Guvernér Romney hraje pro ty, kdo jsou na vrcholu, taková byla jeho filozofie jako byznysmena, guvernéra, a taková je jeho filozofie jakožto prezidentského kandidáta,“ přitvrdil Obama a dodal, že Romney nemá žádný rozsáhlejší ekonomický plán. „Jeho plán má jeden bod: krátit daně bohatým a přesouvat pracovní místa do zahraničí, kde je výhodnější podnikat“.

"Já daně zvyšovat nebudu, ten zákon jsem připraven podepsat, ale kolegové guvernéra Romneyho ho zadržují, protože chtějí úlevy pro horní dvě procenta," dodal Obama.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Mitt Romney s Barackem Obamou během debaty

Romney se ohrazoval: „Snížím daně, ale nebudou žádné úlevy pro lidi na špičce. Chci pomoct rodinám střední třídy. Daně pro nejbohatších pět procent zůstanou v sazbě 60 procent".

Obama na to upozornil, že Romney chce ale krátit daně korporacím.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama sleduje projev Mitta Romneyho

Proč je benzin dražší?

Vášnivá debata se strhla ohledně energií a jejich produkce. „Jestliže prezidentova energetická politika funguje, tak jak to, že je cena benzinu u pumpy vyšší než před dvěma, třemi lety?“, zaútočil Romney poté, co Obama obhajoval investice do obnovitelných zdrojů.

„Jak to, že jsou ceny vyšší? Protože ekonomika byla před zhroucením v důsledku kroků (předchozí administrativy), které znovu prosazuje guvernér Romney,“ odvětil prezident.

Obama upozornil, že se těží na americkém území víc ropy než za jeho předchůdce. Romney tvrdil, že během Obamovy vlády produkce poklesla.

Stanice CNN posléze poznamenala, že za Obamy se skutečně těží víc, i když produkce v průběhu jeho vlády poklesla v důsledku nehody v Mexickém zálivu.

Romney: Nejsem Bush

Později dostal Romney dotaz na tělo. „Bojím se, že se vrátí politika z Bushovy éry. Oba jste republikáni. Jaký je rozdíl mezi vámi a Georgem W. Bushem?“ zeptala se žena v publiku.

„Jsme jiní lidé a naše politika je jiná,“ odpověděl Romney a jmenoval základní rozdíly v přístupu Bushe a svých plánech. „Chci zajistit zdroje energie v Severní Americe, chci se soustředit na obchod s Čínou, chci vyrovnaný rozpočet a chci podporovat drobné podnikatele,“ uvedl a poznamenal, že Bush tuto agendu ignoroval.

Oba kandidáti hovořili také o podpoře ženských práv, imigrační politice, penzích, kriminalitě a držení zbraní.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Kandidáti se obraceli přímo na publikum.

Obama tentokrát vítězem

Barack Obama měl u veřejnosti co napravovat, jelikož první debata dopadla v jeho neprospěch. Tentokrát byl bojovnější, Romney mu ale zase dvakrát položil otázku, čímž porušil vzájemnou dohodu. [celá zpráva]

Romney také prezidenta popudil poznámkou, že se po útoku na americký konzulát a zabití velvyslance Christophera Stevense v libyjském Benghází staral hlavně o svoji kampaň. "To je urážka," reagoval Obama.

Podle průzkumu stanice CNN byl tentokrát Obama přesvědčivější. Uvedlo to 46 procent respondentů. Romneyho označilo za vítěze druhé debaty 39 procent z nich. Zbytek se domnívá, že duel byl vyrovnaný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám