Hlavní obsah

Vyzbrojím syrskou opozici a k Íránu vyšlu letadlovou loď, slibuje Romney

Novinky, rei
Lexington
Aktualizováno

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney v pondělí v Lexingtonu ve státě Virginie představil svoji vizi zahraniční politiky. Romney avizuje, že nebude v diplomacii pasivní jako jeho demokratický sok Barack Obama. Plánuje vyzbrojit syrskou opozici a zabránit Íránu v získání jaderné bomby ještě tvrdšími sankcemi a stálou přítomností letadlových lodí v oblasti Blízkého východu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Mitt Romney

Článek

„Vím, že prezident doufá v bezpečnější, svobodnější a více prosperující Blízký východ, který by byl spojencem Spojených států. Sdílí tuto naději, nicméně naděje není strategie. Nemůžeme na Blízkém východě podporovat naše přátele a porážet nepřátele, když naše slova nepodporují činy, když jsou naše obranné výdaje svévolně kráceny, když nemůžeme mluvit o žádné obchodní agendě, a když naše strategie není vnímána jako partnerská, ale pasivní,“ uvedl Romney.

Dokladem toho podle Romneyho byl útok libyjských milicí na konzulát USA v Benghází, kde minulý měsíc zemřeli čtyři lidé včetně velvyslance Chrise Stevense.

Silná armáda je tady proto, aby zabránila válce.
Mitt Romney

Podle Romneyho to nebyl náhodný, ani osamocený čin. „Zřejmě to byla práce stejných sil, které útočily na naší půdě 11. září 2001. Tyto útoky byly záměrným dílem teroristů, kteří používají násilí, aby ostatním vnutili svoji temnou ideologii,“ tvrdí Romney.

Lodě k Íránu

Republikánský kandidát chce proto být v zahraniční politice rozhodnější. Na neklidném Blízkém východě by změnil přístup hned v několika zemích.

"Íránským předákům bych dal na srozuměnou, že jim Spojené státy a jejich přátelé a spojenci zabrání v získání jaderných zbraní. Nebudu váhat zavést nové sankce vůči Íránu a zpřísnit ty stávající,“ uvedl Romney a dodal: „Obnovím stálou přítomnost letadlových lodí ve východním Středomoří a v oblasti Perského zálivu."

Plánuje také užší spolupráci s Izraelem.

Vyzbrojit rebely

Romney chce také rozhodně vyřešit konflikt v Sýrii. „Společně s partnery budu pracovat na identifikování a organizování těch členů opozice, kteří sdílí naše hodnoty, a zajistím, aby dostali zbraně, které potřebují k porážce tanků, vrtulníků a bojových letadel (prezidenta Bašára) Asada. Írán posílá Asadovi zbraně, protože ví, že jeho pád by pro něj byl strategickou porážkou. O to rázněji bychom měli s našimi mezinárodními partnery podporovat Syřany, kteří by uštědřili Íránu porážku, a ne se držet bokem,“ prohlásil.

Romney chce rovněž usilovat o přátelské vztahy s Egyptem. Pomoc egyptské vládě chce podmínit posilováním demokratických institucí a zárukou platnosti mírové smlouvy Káhiry s Izraelem.

Republikánský kandidát také slibuje, že se v úřadu prezidenta USA bude věnovat víc osudu Palestinců. Z Afghánistánu se zase chce stáhnout po důsledném zajištění bezpečnosti země do konce roku 2014, a nikoliv jen na základě politického rozhodnutí, které si podle něj vynucuje prezident Obama.

Romney v Lexingtonu slíbil posílení armády a výdajů na ni. „Silná armáda je tady proto, aby zabránila válce,“ řekl. Mimo jiné uvedl, že posílit potřebuje námořnictvo. „Budu stavět 15 lodí ročně včetně tří ponorek,“ oznámil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám