Hlavní obsah

Americké děti protestují proti zdravějšímu jídlu na školách

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětská obezita je celosvětový problém, který řeší každá země podle svých možností. Ve Spojených státech v rámci boje s obezitou podepsal prezident Barrack Obama v roce 2010 zákon "o zdravých, nehladovějících dětech", v rámci kterého je do škol dodáváno zdravější a méně kalorické jídlo. U studentů se ale postup nesetkal s kladným ohlasem.

Foto: Profimedia.cz

Zdravější obědy, které mají americkým studentům nahradit tolik oblíbenou pizzu nebo hranolky, se zatím nesetkávají s přílišným pochopením. Ilustrační foto

Článek

Základním bodem strategie boje proti dětské obezitě je výrazné snížení kalorického objemu jídel dodávaných do amerických škol. Před podepsáním zákona nebyla nijak ve školách stanovena kalorická hodnota jídel, od podepsání je striktně dána a nemá být překročena.

Děti na prvním stupni mají stanovenu hodnotu oběda na 650 kalorií, pro druhý stupeň je určena hranice 700 kalorií, vysokoškolákům musí stačit 850 kalorií v rámci oběda, povinně také musí být součástí oběda ovoce a zelenina.

Nový plán se ale na školách nesetkal s příliš kladným přístupem, mnohdy tak nejen zelenina a ovoce končí v koši.

Hladovějící studenti chtějí svými protesty dát vládě jasně najevo, že jim tento způsob nevyhovuje.

Žáci z Wallace County High School v Kansasu například na protest proti zdravějšímu jídlu natočili video s výstižným názvem "We Are Hungry" (Máme hlad). Na videu jsou zachyceni žáci ve třídách nebo při tělocviku, jak kolabují z hladu, nebo studenti pašující tajně do třídy kalorické jídlo, aby neměli hlad.

Protestní písnička We are hungry

Ve školách v Pensylvánii nebo Wisconsinu studenti obědy bojkotují, mnozí se také hlásí k protestní petici na sociálních sítích.

Nosí si do školy čokolády

Hladovějící studenti Technické vysoké školy v New Bedfordu v Massachusetts byli například přistiženi, jak nosí do školy čokoládové sirupy, kterými si dochucovali mléko, aby obsahovalo více kalorií.

"Tento rok budeme nejspíš o hladu. Dodávané jídlo prostě nestačí, budeme muset jíst asi učební pomůcky, abychom hlad zahnali," uvedl jeden ze studentů v Kansasu.

I někteří ředitelé škol či odborníci nejsou příliš optimističtí. "Není se čemu divit, že protestují. Mnohé děti jsou ve škole od 8.30 do téměř 17.00 hodin a oběd je mnohdy jejich jediným jídlem během té doby," vysvětluje Craig Idacavage, ředitel školy St. Marks ve Wichitě v Kansasu.

Plán jako takový je dobrý nápad, ne všem studentům ale vyhovuje. Pro studenty, kteří například více sportují, představuje daná kalorická hodnota naprostý nedostatek, říká dietoložka Lise Gloedeová.

Jídlo je sice méně kalorické, ale ve výsledku jde o menší porci za více peněz, cituje server CBS News.

Žákům, kteří nemají nárok na jídlo zdarma, navíc byla v rámci úhrady nákladů zvýšena cena oběda o 10 centů (současná cena 2,60 dolaru - cca 50 korun). Celková částka by měla ještě narůstat, aby vláda pokryla co největší část nákladů, které se pohybují kolem 4,5 miliónu dolarů.

Anketa

Souhlasíte, aby děti dostávaly ve školách zdravé jídlo?
ano, měly by se naučit jíst zdravě
87,5 %
ano, ale jen přiměřeně
7,5 %
nemá cenu jim ho nutit, když ho nechtějí
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21255 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám