Hlavní obsah

Kolumbijskou "kokainovou královnu" zastřelili cestou od řezníka

Bogotá

Kolumbijská pašeračka drog známá jako "kokainová královna" se stala obětí neznámého vraha, který ji zastřelil, když odcházela od řezníka ve městě Medellín. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Griselda Blancová na archivním snímku

Článek

Nyní devětašedesátiletá Griselda Blancová byla jedním z prvních Kolumbijců, kteří začali v 70. a 80. letech minulého století ve velkém pašovat kokain do USA. Vytvořila mnoho z pašeráckých cest, které poté, co byla v USA odsouzena k 20 letům vězení, převzal medellínský kokainový kartel nechvalně proslulého narkobarona Pabla Escobara.

Blancová byla známá svou nelítostností a byla podezírána, že nechala zavraždit desítky rivalů, aby v rámci svého nelegálního podnikání zaujala místo až na špici.

Po dopadení byla vydána do USA, kde ji soud v roce 1985 poslal na 20 let do vězení. Po odpykání většiny trestu ve Spojených státech byla v roce 2004 deportována do Kolumbie.

Její rodina tvrdí, že po návratu domů přerušila všechny styky se světem organizovaného zločinu. Policie v Medellínu zatím pátrá po motivech, jež k její vraždě mohly vést.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám