Hlavní obsah

Brazílie zavádí kvóty na univerzitách pro absolventy státních škol i podle rasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilský Federální senát schválil v úterý zákon zavádějící kvóty na vysokých školách, které zajišťují polovinu míst na univerzitách studentům ze státních středních škol, a rozděluje je podle rasového složení každého brazilského státu. Návrh má nyní podepsat prezidentka Dilma Rousseffová.

Foto: Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

Rezervovaná místa na univerzitách se budou rozdělovat mezi černochy, míšence a indiány podle toho, kolik jich je v každém státě. Brazilský nejvyšší soud již letos rozhodl, že rasové kvóty na univerzitách jsou ústavní.

Na 51 procent ze 192 milionů Brazilců jsou černoši nebo míšenci. To je víc lidí afrického původu, než jich žije v jakékoli jiné zemi s výjimkou Nigérie.

Na státních středních školách studuje devět desetin brazilských studentů. Podle zastánců kvót a stipendií podporujících černošské studenty mají tato opatření napravit důsledky otroctví a dlouhodobé ekonomické nerovnosti společnosti, ve které běloši zaujímají většinu klíčových míst v politice a obchodu.

Senátor Aloysio Nunes Ferreira, který hlasoval proti zákonu, se ale domnívá, že návrh "svazuje univerzity, protože narušuje jejich manažerskou autonomii".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám