Hlavní obsah

Cholera se prý rozšířila i do hlavního města Kuby

Havana

Do hlavního města Kuby se dostala cholera. Napsal to dnes zpravodajský server BBC, podle kterého lékaři v Havaně tuto nemoc odhalili u jedné pacientky. Nákaza se před několika dny začala šířit na jihovýchodě země. Zde jí zatím podlehli tři lidé a dalších 50 se nakazilo. Asi tisícovku lidí lékaři sledují.

Foto: Profimedia.cz

Cholera už trápí i kubánskou metropoli.

Článek

Většina zjištěných případů nákazy pochází z provincie Granma 800 kilometrů jihovýchodně od Havany. Zdravotníci tvrdí, že lidé onemocněli poté, co pili kontaminovanou vodu ze studní. BBC napsal, že zdroj nákazy není znám.

V Havaně byla nemoc zjištěna u 60leté ženy, kterou lékaři přijali ve středu. Její stav je prý stabilizovaný.

Úřady tvrdí, že mají šíření nákazy pod kontrolou. Podnikly prý řadu protiopatření, aby zabránily šíření nemoci. Do vody přidávají chlór, aby ji zbavily škodlivých zárodků. Čtyři nemocnice jsou připraveny k přijetí pacientů do karantény.

Na Kubě se cholera vyskytuje vzácně, naposledy tu byla podle neoficiálních zpráv zaznamenána před dvaceti lety. Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Při včasném zajištění lékařské péče je cholera celkem snadno léčitelná.

Z provincie Granma pochází stovky zdravotníků, kteří ošetřovali nebo nadále léčí pacienty na Haiti, kde se po ničivém zemětřesení před dvěma lety cholerou nakazily desítky tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám