Hlavní obsah

Chávez má rakovinu v konečném stadiu, bere opiát 80krát silnější než morfium

Bogota

Venezuelský prezident Hugo Chávez má podle nedělních zpráv rakovinu v konečném stadiu. Aby vydržel bolesti, dostává fentanyl, což je syntetický opiát osmdesátkrát silnější než morfium. Podle španělských novin ABC nebude Chávez žít déle než několik měsíců, o čemž se spekuluje od konce května, dodal Daily Mail.

Článek

Podle ABC má rakovinu v konečném stádiu. Rakovina metastázovala a venezuelský prezident nyní trpí kromě nádorů v pánevní oblasti také rhabdomyosarkomem, což je rakovina příčně pruhovaného svalstva, a rakovinou kostí.

Dostává bisfosfonáty, které se používají u rakoviny kostí. Kvůli ozařování a chemoterapii bere i kortikoidy. Léky, které bere, jsou natolik silné, že hrozí, že je jeho tělo může kdykoli přestat zvládat přijímat.

Aby zvládl bolesti, dostává podle listu opiát „stokrát silnější než morfium“. Jde o fentanyl vyvinutý v padesátých letech. Ve skutečnosti je asi osmdesátkrát silnější než morfium, ale má kratší účinek. Jde o syntetický opioid. Jeho výhodou je, že je málo toxický a nemá stropovou dávku, nelze se jím tedy předávkovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Chávez navzdory rakovině půjde do voleb

Poradce venezuelského prezidenta Huga Cháveze v pondělí prohlásil, že Chávez bude usilovat o znovuzvolení do prezidentské funkce při hlasování plánovaném na...

Výběr článků

Načítám