Hlavní obsah

Hillary Clintonová: Jsem unavená, po volbách končím

Právo, Jiří Roškot

Tentokrát je to asi „nabeton“: americká ministryně zahraničí a bývalá první dáma USA Hillary Clintonová po podzimních volbách odejde z vysoké politiky. Takto to řekla svým zaměstnancům.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

„Dala jsem najevo, že určitě zůstanu, dokud prezident (po volbách) někoho nominuje a uskuteční se předání,“ řekla. „Myslím ale, že po dvaceti letech ve vysoké americké politice se všemi výzvami, které to obnáší, by bylo asi dobré přiznat, jak jsem unavená,“ dodala.

Tolikrát přetřásané téma tím dospělo k definitivnímu konci. Přesto, že 64letá demokratka opakuje záměr odejít v četných rozhovorech už asi rok, mezi demokraty sílí volání, aby kandidovala s Obamou na viceprezidentku a pomohla mu ke znovuzvolení.

Mnohé příznivce teď hodně zklamala. V jejich očích totiž odchází tvrdá bojovnice za jejich agendu, tak jak ji znali z osmi let v Bílém domě po boku jejího prezidentského manžela Billa Clintona, a z osmi let, po která byla senátorkou (2000–8).

Její kvality pro demokraty dokonce uznal před časem i někdejší republikánský viceprezident Dick Cheney, jehož rozhodně nelze podezírat z jakékoli náklonnosti právě k ní. Sama si ovšem těžká životní zklamání prožila hned dvě.

Poprvé, když ji zaskočila milostná aféra manžela prezidenta, kterého se zastávala a on jí neřekl pravdu, a podruhé, když před čtyřmi lety proti všem předpokladům prohrála primárky s Obamou a sledovala, jak se od ní odvrací jeden z lídrů Demokratické strany za druhým.

Tři čtvrtě roku na cestách

Vyčerpaná Clintonová se dlouho vzpamatovávala. Zřejmě tehdy se v ní začalo rodit přesvědčení, že jsou na světě i jiné věci a s přibývajícími léty nadešel čas počítat šrámy. Přijala Obamovu ruku na usmířenou a vzala post šéfky diplomacie, z jehož titulu se však nesmí podílet v domácí politice.

Podle webové stránky ministerstva doteď navštívila 93 států a na cestách strávila celkem více než tři čtvrtě roku. Součet nalétaných hodin vydá na 69 dní, přičemž urazila přes 1,1 miliónu kilometrů.

V rozhovoru pro jeden společenský magazín si postěžovala, že jí přibývají i kila a má málo času se věnovat sama sobě. Pochlubila se, že pokouší jógu, a velmi prožívala svatbu své jediné dcery Chelsea (31). Babičkou ale zatím není.

Asi nejlépe vyjádřila své pocity loni v květnu v rozhovoru pro francouzskou televizi TF-1: „Jsem teď v Paříži a je krásný den. Včera bylo ještě lépe, ale nemám čas na nic jiného než na oficiální práci. Chtěla bych ještě pár let navíc, abych mohla bezcílně bloudit po krásách města, jako je Paříž, setkávat se s přáteli a mít prostě život naplněný každodenními radostmi.“

Loni také nadhodila, že by se chtěla věnovat podpoře lidských práv a práv žen zvlášť. „Nevím, co přinese budoucnost,“ řekl v prosinci Bill Clinton. Podle jeho slov se už ale nechce ucházet o žádný úřad. „Je unavená a potřebuje si odpočinout,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám