Hlavní obsah

Írán se chlubí letounem uloupeným Američanům, USA zvažovaly nálet

Novinky,
Teherán/Washington

Íránská televize Press TV ve čtvrtek zveřejnila záběry supermoderního amerického bezpilotního letounu RQ-170 Sentinel, který se Íráncům podařilo získat. Na záběrech je vidět vystavený stroj bez patrných známek poškození, což podporuje íránská tvrzení, že se jim podařilo narušit řídící systém a stroj pak v Íránu přistál. Američané zvažovali dokonce nálet, při kterém by byl stroj zničen.

Článek

List Wall Street Journal citoval dva nejmenované americké experty, že Spojené státy po ztrátě letounu zvažovaly podnikout operaci v Íránu s cílem získat stroj zpět nebo jej alespoň zničit. Obávali se, že nejmodernější technologie se dostane do rukou Íráncům a ti ji pak nabídnou Číně nebo Rusku.

"Lety z Moskvy a Pekingu do Teheránu byly v posledních dnech zřejmě docela zaplněné," řekl P. W. Singer, který se věnuje vojenské robotice na Brookingsově institutu.

Írán kvůli proniknutí stroje kategorie stealth, tedy obtížně zjistitelného radary, požádal švýcarské velvyslanectví, aby protestovalo v USA. Američané nemají v Íránu zastoupení, komunikují prostřednictvím švýcarské ambasády. Vztahy USA a Íránu jsou od začátku islámské revoluce na konci sedmdesátých let mimořádně napjaté, k čemuž v novém miléniu přispívá i íránský jaderný program.

Foto: Profimedia.cz

RQ-170 Sentinel na záběru z Kandaháru

Stroj letěl nad íránským městem Kašmar, které je vzdálené asi 225 kilometrů od afghánsko-íránské hranice. To podporuje spekulace, že Sentinel byl na průzkumném letu nad Íránem a nikoli, že se vymkl kontrole a nad Írán zabloudil. V Afghánistánu nejsou tak dokonalé stroje o dostupu 15 000 metrů, které nezjistí radary, potřeba.

NATO přiznalo ztrátu stroje v pondělí. [celá zpráva]

V úterý dva američtí představitelé anonymně potvrdili, že stroj byl vyslán na let americkou tajnou službou CIA. [celá zpráva]

Naznačili, že má takové možnosti, že může získávat informace z Íránu při pouhém letu podél hranic, což ale může být pouhá výmluva. Američané nechtějí přiznat, že podnikají špionážní lety nad Íránem.

Bestie z Kandaháru RQ-170
Lockheed RQ -170 Sentinel je jedním z nejmodernějších bezpilotních letadel ve výzbroji amerického letectva USAF. Má tvar samokřídla, podobá se mírně bombardéru B2 Spirit a má také vlastnosti stealth, takže se dá obtížně odhalit radary. Zatím bylo zveřejněno jen málo záběrů tohoto stroje o rozpětí 27, 5 metru poháněný proudovým motorem General Electric TF 34 o tahu 40 kN. Je ale zachycen na základně v afghánském Kandaháru, kde působí od roku 2007. Proto se mu přezdívá Bestie z Kandaháru.
Právě tento typ byl použit při průzkumu komplexu v pákistánském Abbottabádu, kde se ukrýval bin Ládin. Monitoroval také zásah komanda proti zakladateli al-Káidy. Letos byl údajně použit i k průzkumu íránských jaderných zařízení. Byl také spatřen v Jižní Koreji.

V každém případě je ztráta RQ-170 velkou ranou pro americké tajné vojenské programy srovnatelná se sestřelením neviditelného stroje F-117 Nighthawk nad Srbskem v roce 1999. Íránu se dostala do rukou nejmodernější americká technologie, zejména elektronika, ale také materiály a barvy, které mají zmenšovat radarový odraz Sentinelu. Více se také nyní ví o tvaru, který má vhodně rozptylovat paprsky radaru, i o izolaci motoru, aby nezanechával tepelnou stopu. Podle expertů také ponese senzory umožňující zjistit i velmi slabou radioaktivitu a chemikálie použité při výrobě jaderných zbraní. Ponese také datalinkové zařízení pro utajenou komunikaci.

Jeho ztráta také ukazuje, že íránská technika je mnohem vyspělejší, než se předpokládá, a představuje podobné nepříjemné probuzení jako sestřel špionážního U2 pilotovaného Francisem Powersem nad Sovětským svazem v roce 1960.

Ztráta Bestie z Kandaháru stejně jako sestřel F-117 nad Srbskem klade otázky, jak mocná je nákladná technologie stealth, na jejíž vrub jsou často obětovány letové vlastnosti strojů, jako je F-177, B-2 Spirit nebo F-22 Raptor.

Reklama

Výběr článků

Načítám