Hlavní obsah

USA chtějí prodat SAE silné bomby proti Íránu

Washington

Spojené státy se chystají prodat Spojeným arabským emirátům (SAE) tisíce silných bomb schopných ničit bunkry. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ). Jde o přesné naváděné střely typu JDAM. Výrobcem je firma Boeing.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo F-16 Spojených arabských emirátů jde na přistání.

Článek

Prodejem bomb emirátům by se již za několik dní měl zabývat Kongres. Pokud obchod podle očekávání schválí, získá Abú Zabí až 4900 kusů bomb a další zbraňové systémy. Obamova administrativa se prostřednictvím prodeje také snaží omezit vliv Teheránu a posílit koalici proti Íránu v regionu. Předpokládá se, že právě v bunkrech či podobných stavbách vyvíjí Írán jaderné zbraně.

Chystaný krok podle WSJ představuje jeden ze způsobů, kterými chce vláda amerického prezidenta Baracka Obamy držet Írán v šachu, zatímco se snaží v OSN najít podporu pro nové sankce proti tamnímu režimu. Jednání přitom nejsou snadná, přestože Mezinárodní agentura pro atomovou energii tento týden dospěla k závěru, že Teherán vyvíjí technologie potřebné pro výrobu jaderné zbraně.

Spojené státy se proti Íránu snaží posílit ještě Saúdskou Arábii, Bahrajn, Omán, Katar a Kuvajt, které jsou stejně jako SAE členy Rady pro spolupráci arabských států v Perském zálivu. Několik měsíců s těmito státy vedou strategický dialog. Zároveň se snaží zlepšit sdílení zpravodajských informací mezi nimi a kompatibilitu jejich armád. "Aby se tyto země staly regionálním vůdcem, musejí na to mít schopnosti. Je třeba je podpořit, aby působily věrohodně," uvedl americký vojenský činitel. Například se Saúdskou Arábií domluvily prodej stíhaček za 60 miliard dolarů.

SAE tradičně mají silné obchodní vztahy s Íránem. Vládnoucí rodina Al-Nahjánů ale zároveň představuje jedny z největších protiteheránských "jestřábů" mezi monarchiemi Perského zálivu. Vedení země opakovaně vyjádřilo obavy z íránského jaderného programu. Teherán nicméně tvrdí, že mu jde jen o mírové využití jaderné energie. Obě země se také přou o tři ostrovy v Perském zálivu, které patří SAE.

Reklama

Výběr článků

Načítám