Hlavní obsah

Nová invaze na Kubu chrlí z USA tisíce pirátských SMS

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozbrojená invaze proticastrovských dobrovolníků na Kubu selhala v Zátoce sviní už před 50 lety. Televizní a rozhlasová stanice Martí se o totéž už beze zbraní snaží z Floridy marně 26 let, ale je natolik rušena, že o ní devět z deseti Kubánců nikdy neslyšelo. Kubánský exil proto nasadil novou zbraň - pirátské SMS na mobilní telefony.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Textové zprávy, obdoba propagačních letáků, přistávají v kubánských mobilech od 15. září. Kampaň provádí najatá společnost z Marylandu, která za to podle listu Los Angeles Times dostává 84 tisíc dolarů měsíčně.

SMS většinou shrnují zpravodajství stanice Martí a zvou k internetovým diskusím. Zprávy se přitom šíří pirátskou formou spamu, který se většinou v USA využívá k propagování viagry a jiných povzbudivých látek a potravinových doplňků.

"Snažíme se dostat na Kubu informace jakýmkoli možným způsobem a používání textových zpráv je na Kubě na vzestupu," řekl listu Miami Herald ředitel stanice Carlos Garcia-Perez.

Nicméně strategie této propagandy v sobě skrývá minimálně dvě "ale". Mobilní telefony používá méně než deset procent Kubánců a většina z nich patří k vládnoucí elitě a těm, kteří režim podporují.

Druhé "ale" je ještě zásadnější, protože jde o spam, který je v běžných podmínkách v podstatě trestnou činností. Kubánský režim pak označil SMS spam za formu kybernetické války. Někteří komentátoři pak upozorňují, že taková taktika spíše inspiruje útok na americké mobilní operátory, než aby rozdmýchala povstání na Kubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám