Hlavní obsah

Hnutí Obsaďte Wall Street se hrnou peníze i materiální pomoc

Právo, roš
New York

Přestože účastníky protestního hnutí Obsaďte Wall Street spojuje víc znechucení z bezohlednosti a chamtivosti bank než konkrétní společný cíl, hrne se mu pomoc od mnoha dárců. Hnutí má na kontě už 300 tisíc dolarů (5,4 mil. Kč) a disponuje i vlastním skladem s potravinami a základními potřebami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Účastníci hnutí Obsaďte Wall Street protestují v New Yorku už měsícVideo: Reuters

 
Článek

„Nic nás nezastaví! Jiný svět je možný,“ citovala televize MSNBC odhodlanou Karu Segalovou ve skladu, asi blok od Wall Streetu, který hnutí poskytla ve vlastní budově Jednotná federace učitelů. Slouží i jako štáb.

Mají i sympatie střední třídy

Denně do skladu proudí asi 300 krabic s jídlem, dekami, polštáři, hygienickými potřebami, a dokonce i s plaveckými brýlemi proti pepřovému spreji.

Podle Billa Dobbse má hnutí konto v Amalgamated Bank, jediné v USA vlastněné výhradně odbory. S hnutím sympatizují nejen lidé bez práce, ale i mnozí Američané střední třídy.

„Je na vzestupu,“ komentoval sobotní lavinu shromáždění floridský realitní právník John St. Lawrence, který se připojil k protestu 1500 lidí v Orlandu.

Přestože demonstranti minulý pátek slavili vítězství, když soukromý majitel parku Zuccotti na Manhattanu, v němž táboří od 17. září, odložil jejich vystěhování, hledají s pomocí právníků alternativní místo, kde by toto riziko bylo minimální.

Obama je podpořil

Prezident Barack Obama vycítil přirozené spojenectví hnutí s cíli vlastní politiky a v neděli je podpořil při odhalení pomníku Martina Luthera Kinga ve Washingtonu. Jejich protest přirovnal ke Kingovu boji za občanská práva.

„Chtěl by, abychom se postavili excesům Wall Streetu, aniž bychom démonizovali lidí, kteří tam pracují,“ řekl.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Protestující v New Yorku drží transparent s nápisem: Můžu přijít o práci, když se ozvu.

Prezident mluvil o ekonomickém systému, v němž každý má mít svůj spravedlivý díl, o dostupné zdravotní péči a o USA konkurenceschopných na světové scéně.

Ironií zůstává, že devítimetrový pomník Kinga z čínské žuly vytesal čínský sochař Lej I-sin, jenž kdysi z kamene ztvárnil i Mao Ce-tunga, a vztyčili ho dělníci čínské firmy.

Bílý dům se prostřednictvím mluvčího poprvé připojil k bleskově se šířícímu heslu hnutí „Jsme těmi 99 procenty“, vyjadřujícímu fakt, že majetek jediného procenta nejbohatších Američanů činí tolik, kolik vlastní zbytek více než 300 miliónů obyvatel.

„Prezident dá jasně najevo, že bojuje za to, aby zájmy 99 procent Američanů byly dobře zastoupeny,“ prohlásil mluvčí k Obamově včera zahájené cestě do Severní Karolíny a Virginie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám