Hlavní obsah

USA chystají přísně utajované vylepšení vojenských družic

Novinky, pst

Přestože jde o přísně utajovaný projekt, vysoký důstojník amerického letectva sdělil týdeníku Aviation Week, že vojenské družice USA musí být do budoucna vybaveny zařízením, které umožní včas odhalit nepřátelské akce namířené pravě vůči satelitům a informovat kontrolní střediska na Zemi.

Článek

Generál-poručice Ellen Pawlikowski, velitelka Centra pro vesmírné a raketové systémy, ve středu oznámila, že do vesmíru má být vyslán první tajný satelit vybavený balíčkem SASSA - volně přeloženo: balíčkem včasné výstrahy před nebezpečím. Má jít o zásadní vylepšení stávající flotily vesmírných prostředků USA.

Pestrá a početná škála satelitů, spravovaných letectvem, které zajišťují komunikaci, navigaci prostřednictvím systému GPS, nebo podnikají špionážní mise, nebyla dosud vybavena žádnými senzory, které by varovaly před raketovým útokem na ně samotné nebo před možnou kolizí s jiným satelitem.

Operátoři na Zemi nevědí v případě výpadku, zda byl satelit zničen nepřátelským útokem, či nějak rušen, nebo se jen porouchal, a musí zdlouhavě zjišťovat, co se vlastně stalo. Vylepšené satelity naopak mohou takové operace namířené proti satelitům včas odhalit. Ostatně Čína nedávno předvedla manévrování se satelity na oběžné dráze, které by se dalo podle bezpečnostních expertů zneužít ke koordinovanému útoku na prostředky jiné země.

Američané také předpokládají, že odhalí nejen takový útok včas, ale zároveň budou moci určit viníka, který tak bude čelit bezprostřední hrozbě odvetného úderu. A to je podle serveru Register možná důvod, proč tento jinak tajný projekt Spojené státy oznámily. S postupem času rozvíjejí své vesmírné programy i další země a z pohledu USA tak vzrůstá nepřehlednost situace ve vesmíru i riziko, že někdo napadne strategicky důležitý satelitní systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám