Hlavní obsah

Obvinění exšéfa MMF Strausse-Kahna zpochybnili, pokojská lhala

– New York
Novinky, Alex Švamberk

Obvinění ze sexuálního útoku na pokojskou hotelu, kterého se měl dopustit bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, dostalo povážlivé trhliny a může být staženo. Uvedl to americký list New York Times s odvoláním na vyšetřovatele, kteří se kvůli tomu ve čtvrtek sešli s advokáty Strausse-Kahna. Pochybují o věrohodnosti výpovědi poškozené Ophelie Diallové.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Strausse-Kahna přivádějí k newyorskému soudu,.

Článek

Důkazy potvrzují, že mezi oběma došlo 14. května v hotelu Sofitel k sexuálnímu kontaktu. Plyne to z testů DNA. V tisku se objevily informace, že na šatech ženy bylo sperma šéfa MMF. Vyšetřovatelé však nyní považují za věrohodnější to, jak situaci popsal obviněný než poškozená. [celá zpráva]

Pokojská uvedla, že odešla vyčistit oblek Strausse-Kahna a on vyšel z koupelny nahý a napadl ji. Měl jí roztrhat kalhotky, pokusit se ji znásilnit a donutit ji k orálnímu sexu. Podle Kahnových obhájců byl sexuální kontakt po vzájemné dohodě.

Při vyšetřování případu bylo zjištěno, že 32letá Ophelia Diallová, původem z Guineje, měla zřejmě vazby na lidi zapletené mimo jiné do distribuce drog a praní peněz. Obviněná byla původně líčena jako tvrdě pracující svobodná matka, která se snažila získat azyl.

Pokojská měla vazby na podsvětí

Obviněná mimo jiné v den, kdy měla být napadena, volala do věznice muži, který byl zadržen kvůli dvěma stům kilogramům marihuany. Probírali, co by mohlo přinést obvinění. Rozhovor byl zaznamenán. Tento muž byl jedním z lidí, kteří na bankovní účet pokojské v posledních dvou letech uložili 100 000 dolarů.

Diallová nebyla schopna vysvětlit, odkud se peníze na jejím účtu vzaly. Uváděla, že peníze tam složil její snoubenec a jeho přátelé. Vkládány byly nejen v New Yorku, ale také v Pennsylvánii, Georgii a Arizoně. Zjistila také, že žena měsíčně platila stovky dolarů za telefonní hovory pěti různým společnostem, i když tvrdila, že má jen jeden mobilní telefon.

Lhala v tom, proč žádala o azyl

Žalobci také zjistili rozpory v tom, co jim říkala o své žádosti o azyl a co stálo v dokumentech. Tvrdila, že o azyl žádala proto, neboť byla už dříve znásilněna, to ale v dokumentech nestojí. Také uvedla, že byla podrobena ženské obřízce. Do USA přijela v roce 2002.

V pátek by se žalobci a obhájci měli objevit i u vrchního soudu na Manhattanu. Očekává se, že soudce Michael J. Obus zvažuje zmírnění extrémně tvrdých podmínek kauce. Je možné, že nebude mít nadále domácí vězení. Vyšetřovatelé podle listu sdělí soudci, že mají s případem problémy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám