Hlavní obsah

Hackeři odřízli síť Al-Káida od internetu

Právo, CNN, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti na čas přerušili rozesílání zpráv a videí teroristické sítě Al-Káida. Oznámila to firma Flashpoint Global Partners, jež monitoruje aktivity teroristů na webu.

Foto: Profimedia.cz

Nový vůdce Al-Káida Ajmán Zaváhrí

Článek

„Internetová spojení Al-Káida byla dočasně paralyzována a skupina nemá jediný spolehlivý komunikační webový kanál,“ ohlásil Evan Kohlmann z Flashpoint Global Partners.

Útok provedli neznámí hackeři v minulých dnech. „Byl dobře koordinovaný a zahrnoval využití neobvyklé směsi relativně složitých technik. Odhaduji, že Al-Káida bude trvat aspoň několik dní, než napraví škody a opět zprovozní svou síť,“ dodal Kohlmann. Podle něj nese celá akce „výmluvné stopy vládou podporovaných hackerů“.

Podobný útok zažila Al-Káida už loni. Tehdy do ní pronikli Britové, kteří na stránky s instrukcemi pro výrobu bomb umístili recepty na košíčky. [celá zpráva]

Stránky byly umístěny ve webovém časopise Inspire, kterým se Al-Káida snaží přilákat anglicky mluvící zájemce. Al-Káida tehdy trvalo dva měsíce, než dostala do Inspire původní článek „Vyrob si bombu v mámině kuchyni“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám