Hlavní obsah

Obama zveřejnil celý rodný list

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bílý dům zveřejnil celý rodný list amerického prezidenta Baracka Obamy. Udělal to kvůli sílícím pověstem, že nemá právo stát v čele USA, protože se nenarodil na území Spojených států.

Článek

Obama dříve zveřejnil pouze potvrzení o narození na Havaji a nikoli rodný list. Obamovi odpůrci tvrdili, že ve skutečnosti se narodil v Keni a až po narození byl převezen na Havaj. Tvrdili, že kvůli tomu nechce Obama rodný list ukázat.

Naposled tyto pochybnosti oživil jeden z možných kandidátů na prezidenta, milionář Donald Trump.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Nyní ale byl zveřejněn celý rodný list a ten potvrzuje, že se Obama narodil na území USA.

„Prezident je přesvědčen, že zmatky okolo jeho rodného listu neprospívaly zemi,“ uvedl ke zveřejnění mluvčí Bílého domu Dan Pfeiffer. „Možná je to dobré pro politiky a pro televizi, ale špatné pro Američany, odvádí je to od výzev, jimž země čelí .“

Ani zveřejnění rodného listu ale neodradilo pochybovače. Orly Taitzová, která se vydává za vůdce pochybovačů a rozpoutala už kvůli tomu i soudní pře, zveřejnění uvítala. Podle ní to ale nic nemění na jejích pochybnost. Přirovnala to k aféře Watergate, kdy zveřejnění pásků s odposlechy bylo taky správným krokem a nakonec kvůli tomu Nixon padl. Aktuálně ji vadí, že u otce je napsáno, že je africké rasy a ne černé. Zpochybňuje i Obamova studia. Phil Berg zase chce zveřejnit záznamy imigračního úřadu ohledně Obamy a jeho otce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám