Hlavní obsah

Bush zval bin Ládinova syna do Bílého domu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident George Bush mladší pár dní před odchodem z funkce zval do Bílého domu syna nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina, aby od něj zjistil, kde se jeho otec nachází. Umar bin Ládin to řekl v rozhovoru pro španělský deník La Vanguardia. Pozvání od Bushe odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Umar bin Ládin

Článek

Umar prozradil, že ho v lednu 2009, tedy týž měsíc, kdy Bush Washington opouštěl, v jeho domě v katarském hlavním městě Dauhá navštívili delegáti z Bílého domu. „Pozvali mě, abych je doprovodil do Bílého domu, a nabídli mi ochranu a pomoc pod podmínkou, že jim pomohu najít svého otce,“ uvedl.

Devětadvacetiletý bin Ládin odmítl. „Řekl jsem jim, že je mi líto, ale s tím nic dělat nemohu. On je můj otec a já jsem jeho syn a je zvykem, že syn musí milovat a uctívat svého otce, i když mnohdy může být proti jeho názorům,“ prohlásil Umar.

Bin Ládin mladší tvrdí, že se zřekl násilí a z otcova horského stanoviště Tora Bora v Afghánistánu odešel několik měsíců před teroristickým útokem v USA 11. září 2001. Od té doby prý od Usámy nedostal jedinou zprávu. Na dotaz, jestli si myslí, že otec žije, odpověděl: „Nevím, ale myslím si, že žije“.

Dnes 29letý Umar si mezitím vzal o 25 let starší Britku, která přestoupila k islámu a změnila si jméno. Loni se však pár rozešel, údajně poté, co lékaři u Umara diagnostikovali schizofrenii. Rozchod následoval jen pár týdnů poté, co dvojice očekávala narození dvojčat, které měla odnosit náhradní matka v Británii. Žena ale potratila.

Umar se dnes angažuje v blízkovýchodním mírovém procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám