Hlavní obsah

Demonstranty ve Wisconsinu střílejte, vyzval americký vládní úředník

Novinky, rei
Washington

Náměstek ministra spravedlnosti amerického státu Indiana Jeff Cox navrhl razantní řešení problémů blízkého státu Wisconsin, kde se bouří lidé kvůli navrhovaným rozpočtovým škrtům a omezení pravomocí odborů. Cox na sociální síti Twitter navrhl, aby policisté proti demonstrantům použili ostré náboje. Informovala o tom ve čtvrtek stanice NBC.

Foto: Darren Hauck, Reuters

Demonstrace před státním parlamentem ve Wisconsinu

Článek

Cox v reakci na víkendovou zprávu magazínu Mother Jones, že na demonstranty před vládní budovou by mohla nastoupit zásahová jednotka, což se nestalo, napsal, že protestující jsou „političtí nepřátelé“ a „bandité“, kteří „fyzicky ohrožují zákonně zvolené představitele“ a policie by měla použít "ostré náboje". „Jako reakci na takové chování... se přimlouvám za smrtící sílu,“ uvedl.

Redakce přišla na skutečnost, že odesílatel JCCentCom je náměstek ministra spravedlnosti v Indianě, až s odstupem. Když reportéři na jeho pracovní e-mailovou adresu odeslali požadavek, aby potvrdil autenticitu zprávy a vysvětlil okolnosti, Cox odpověděl: „Abych vysvětlil kontext, anebo abych byl umlčen? Všechny komentáře na Twitteru a mém internetovém blogu jsou moje a nikoho jiného. Všechny je mohu obhájit.“

Státní ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování události. „Až skončí, bude přijato náležité personální opatření,“ uvedlo v písemném stanovisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám