Hlavní obsah

V USA byla na mítinku postřelena do hlavy kongresmanka, nyní bojuje o život

– Tucson • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Členka americké Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová byla v sobotu postřelena v arizonském Tucsonu. Útočník údajně zabil a zranil zatím nespecifikovaný počet osob stojících v okolí političky. Motiv atentátu není znám. Uvedla to CNN. Informace rozhlasové stanice NPR hovořily o tom, že střelec kongresmanku zabil, to však televizní kanál CNN záhy vyvrátil.

Článek

Demokratka Giffordsová měla v Tucsonu mítink, když náhle přiběhl neznámý muž a začal střílet do davu. Poslankyni zasáhl z poloautomatické zbraně jednou kulkou do hlavy. Po útoku se podařilo střelce bílé pleti, který vypálil nejméně 16 ran, zadržet. Podle agentury AP se jmenuje Jared Lee Loughner a je mu pravděpodobně 22 let. Policie ho okamžitě vzala do vazby.

Utrpěla čistý průstřel hlavy. Jsme však optimističtí a domníváme se, že by se mohla ze zranění zotavit. Stále je však v kritickém stavu.
hlavní chirurg

Hlavní chirurg oznámil na speciální tiskové konferenci, že Giffordsová utrpěla průstřel hlavy, avšak domnívá se, že by měla kongresmanka střelbu přežít. Než byla uvedena do umělého spánku, aby mohla být operována, tak se záchranáři komunikovala. Další čtyři lidé jsou právě operováni a jsou v kritickém stavu. Devítiletá dívka svým zraněním již v nemocnici podlehla. Mezi zraněnými už nejsou podle chirurga žádné další děti.

"Utrpěla čistý průstřel hlavy. Jsme však optimističtí a domníváme se, že by se mohla ze zranění zotavit. Jak přesně a jaké bude mít následky, zatím není jasné. Stále je ale v kritickém stavu," uvedl hlavní chirurg s tím, že neurochirurgové už operaci kongresmanky dokončili.

Kongresmanku záchranáři vrtulníkem dopravili do nemocnice, kde je nyní operována. Nachází se v kritickém stavu.

Dlouhou dobu se lišily informace o obětech a zraněných. Finální bilance mluví o šesti mrtvých včetně devítileté dívky a dalších 12 zraněných. Mezi obětmi je i federální soudce John Roll

Foto: Profimedia.cz

Kongresmanka Gabrielle Giffordsová

Nejvyšší správní úředník okresu Clarence Dupnik na další tiskové konferenci, která se odehrála v neděli ve 2.15 středoevropského času, uvedl další zajímavé podrobnosti. Informoval o tom, že má policie důvodné podezření domnívat se, že střelec na místo dorazil ve společnosti další osoby. Podle něj má mladík kriminální minulost a byl dříve problémový student. Nevylučuje, že mladík trpí psychickými potížemi a je mentálně nevyrovnaný.

V americké Arizoně je v současné době trest smrti v platnosti, poprava bývá vykonávána injekcí. Je pravděpodobné, že za šestinásobnou vraždu, které se Loughner dopustil, ho bude čekat právě nejvyšší trest. Tamější vyšetřovatelé však dodávají, že je ještě na podobné závěry brzo, protože stále probíhá vyšetřování.

Izraelský internetový deník Haaretz v neděli bez dalších souvislostí stroze konstatoval, že Giffordsová je první Židovka, která byla v Arizoně zvolena do Kongresu, a že útok na ni šokoval židovskou komunitu.

Giffordsové je 40 let a v listopadu obhájila svůj mandát ve Sněmovně reprezentantů. V Kongresu působí od roku 2007 a je třetí ženou, která byla za Arizonu zvolena do amerického parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám