Hlavní obsah

V USA z nebe padaly další stovky mrtvých ptáků, záhadný jev řeší i Švédsko

Washington
Aktualizováno

Ve Spojených státech byl zaznamenán v krátké době už druhý záhadný úhyn ptáků, kteří doslova popadali z nebe. Poblíž Baton Rouge, hlavního města jižního státu Louisiana, bylo nalezeno na 450 mrtvých opeřenců. Stovku mrtvých ptáků našli také ve švédském Falköpingu.

Článek

Louisianská média v úterý napsala, že stovky uhynulých ptáků se našly v pondělí u obce Pointe Coupee ve státě Louisiana na polní cestě. Veterinář Jim LaCour řekl, že uhynulí vlhovci, špačci a kosi měli polámaná křídla a kosti. Někteří měli zlomená křídla, ale žili.

Po Novém roce svět obletěla zpráva o silvestrovském případu, kdy v městečku Beebe ve státě Arkansas, asi 500 kilometrů severně od Pointe Coupee, uhynulo a na zem popadalo přes 3000 kosů. [celá zpráva]

Státní veterináři ve své předběžné zprávě vylučují, že by tito ptáci druhu vlhovec červenokřídlý uhynuli na následky nemoci nebo nákazy. Podle agentury AP místní ochránci přírody tvrdí, že alespoň někteří z uhynulých ptáků vletěli do rozvodů elektřiny.

Nicméně pozoruhodný nález ptačích mrtvol řeší také v malém městě Falköping na jihozápadě Švédska. V úterý pozdě večer se našlo na jedné z místních ulic mezi 50 a 100 ptačích mrtvol. Zvěrolékaři nyní mrtvé kavky vyšetřují ve snaze zjistit příčinu hromadného úhynu.

Vědci rozluštili záhadu smrtelného "ptačího deště" v ArkansasuVideo: Reuters/Stream.cz

Sílí podezření, že ptáky vyděsila silvestrovská pyrotechnika, a ti tak zcela ztratili orientaci. [celá zpráva]

Padající ptáci vráželi do sloupů veřejného osvětlení, do vozidel i do lidí nebo vzájemně jeden do druhého. Někteří letěli z nebe kolmo přímo do země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám