Hlavní obsah

Likvidace škod po ropné havárii přijde na 40 miliard, upřesnila BP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Likvidace škod po ropné havárii v Mexickém zálivu přijde na téměř 40 miliard dolarů. Vyplývá to z aktualizovaného odhadu těžební společnosti British Petroleum (BP). Po havárii na ropné plošině Deepwater Horizon u pobřeží Louisiany od konce dubna do poloviny července vytekly milióny litrů ropy.

Foto: Reuters

Snímek olejové skvrny šířící se z potopené ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Článek

Koncern odhad nákladů zvýšil o 7,7 miliardy dolarů na celkových 39,9 miliard, což je přes 702 miliard korun. Zároveň firma v úterý oznámila hrubý zisk ve třetím kvartálu 5,53 miliardy dolarů (zhruba 97,4 miliardy korun). To představuje meziroční navýšení o 18 procent. BP je objemem těžby největší ropná společnost na světě, kterou nevlastní stát.

Havárie v Mexickém zálivu se stala ve druhém čtvrtletí. Dvacátého dubna explodovala plošina Deepwater Horizon, kterou měla BP pronajatou. Plošina se vzňala a zřítila se do moře. Zemřelo při tom 11 dělníků. Z poškozeného vrtu Macondo následně tři měsíce unikaly milióny litrů ropy. Vrt byl nadobro zapečetěn až koncem září. Právě toto zpoždění navýšilo náklady na likvidaci škod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z vrtu uniká ještě více ropy, než se odhadovaloVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám