Hlavní obsah

Záchranou šachtu prorazí k chilským horníkům v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

V sobotu by měla dosáhnout jedna ze tří záchranných šachet místa, kde je od 5. srpna uvězněno 33 chilských horníků. Za dalších osm dní by se měli dostat na povrch.

Foto: Luis Hidalgo, Reuters

Roury připravené pro vyložení šachty.

Článek

Šachta B ražená strojem Schramm T-130 dosáhla ve čtvrtek hloubky 550 metrů. Zbývá vyrazit posledních sedmdesát metrů. „Očekáváme, že k proražení dojde kolem soboty a následná záchranná operace by měla trvat další tři až osm dní,“ řekl ministr důlního průmyslu Laurence Golborne agentuře Bloomberg.

Podle něj není stanoveno konkrétní datum záchrany. Zmínil ale, že se štěstím se může šachta dokončit v pátek, experti ale varují, že poslední desítky metrů mohou být kvůli geologickým podmínkám ve vulkanické hornině naopak komplikovanější.

Práce se ale může zpomalit i v případě nutnosti výměny vrtací korunky. Ve středu se na chvíli z tohoto důvodu práce zastavila.

 Přípravy k vyzvednutí horníků

Za jak dlouho dojde k vytažení horníků po proražení šachty závistí na tom, zda bude nutné šachtu zevnitř vyložit ocelovou výztuží, aby se její stěny nezhroutily. „Smysl má z bezpečnostních důvodů obložit prvních sto metrů,“ řekl Enes Zepeda ze státní důlní společnosti pro těžbu mědi Codelco.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Úřady také potvrdily, že na místě je už připravené veškeré záchranné zařízení. Musí se ale instalovat.

Ministr zdravotnictví Jaime Manalich proto vyzval k trpělivosti, píše BBC. „Vrtné zařízení musí být demontováno, musí se vztyčit jeřáby a nainstalovat zařízení," uvedl.

Vyzvednutí každého muže si pak vyžádá podle Zepedy 90 minut. Samotná cesta nahoru trvá asi 25 minut, ale kapsle se musí spustit dolů do dolu a nějaký čas zabere také vstup a výstup každého horníka a přípravné práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám