Hlavní obsah

Zavalení chilští horníci dostali první zásoby a jsou v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilští záchranáři po celonoční práci zpevnili vrt vedoucí k útočišti 33 zavalených horníků a dopravili jim touto cestou také první potraviny. Na místě již je i tým lékařů a psychologů, který s nimi zhruba hodinu komunikoval. Muži z hlubin vzkázali, že jsou zcela v pořádku. Akce na záchranu horníků v dole na severu Chile, které v neděli objevili po 17 dnech napjatého čekání živé, může trvat i čtyři měsíce.

Článek

Technici v noci pomocí dlouhé hadice vyztužili zdi patnácticentimetrové sondy metalickým gelem, aby snížili riziko dalších závalů a usnadnili dopravu materiálu v kapslích nazývaných "palomas" (holubice).

První "holubice" dopravila horníkům vodu a jídlo ve formě vysokoenergetického glukózového gelu, neboť se předpokládá, že muži, kteří se vyskytují v hloubce 688 metrů, výrazně zhubli. Průběžně jsou vysílána také malá pouzdra s dalšími potravinami a vodou, případně kyslíkem, když to bude zapotřebí.

Horníkům bylo dostali už také audio a video přístroje, aby mohli lépe komunikovat se záchranáři i se svými blízkými. Během prvního rozhovoru lékaři stačili zjistit, že nikdo z mužů neutrpěl žádné zranění a není ani duševně otřesen. Horníci, kteří čelí vyšším teplotám a větší vlhkosti, mají menší problémy, než by se dalo očekávat, sdělila agentuře AFP členka lékařského týmu Paula Newmanová.

Dvoustranná komunikace bude do i budoucna klíčová, aby si uvěznění horníci zachovali pozitivní myšlení. Připraveny jsou i dotazníky ke zjištění zdravotního stavu horníků.

Technici také již vytvořili další dva užší vrty, aby nebyl s horníky přerušen kontakt ani, když budou rozšiřovat hlavní chodbu.

Muži uvěznění v podzemí jsou živí už skoro rekordní dobu. Loni tři havíři přežili 25 dní uvězněni v zaplaveném dole na jihu Číny, dva horníci v severovýchodní Číně byli v roce 1983 zachráněni po 23 dnech v podzemí. Ještě pár horníků přežilo více než dva týdny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám