Hlavní obsah

Rusko si s USA vyměnilo agenty

Washington
Aktualizováno

Rusko si v pátek vyměnilo s USA vězněné špióny. Stalo se tak na letišti ve Vídni, uvedly světové agentury. Agenti na obou stranách přiznali svou vinu. Washington předal deset osob, Moskva čtyři.

Foto: Reuters

Agenti Ruska u soudu v USA

Článek

Na vídeňském letišti asi 45 minut před polednem přistál nejprve Boeing 767, který si u společnosti Vision Airlines pronajala americká vláda, a krátce po něm Jak-42 ruského ministerstva pro mimořádné situace. V americkém letounu podle předpokladů cestovalo deset ruských agentů zadržených koncem června v USA, ruský stroj do rakouské metropole dopravil čtyři osoby vězněné v Rusku za špionáž pro Západ. Šlo o největší výměnu zadržených špiónů od konce studené války, tvrdí média.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv podepsal v noci na pátek výnos, kterým udělil milost čtyřem osobám odsouzeným a uvězněným v Rusku za údajné kontakty se západními rozvědkami. Učinil tak na základě jejich písemné žádosti, v níž museli formálně uznat vinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Špióni odlétají z USAVideo: Reuters

Omilostněnými jsou podle mluvčí vedle ruského vědce Igora Suťagina také explukovník vojenské rozvědky pracující prý pro Brity Sergej Skripal, bývalý rozvědčík Alexandr Zaporožskij a agent CIA Alexandr Sypačov.

Agenti na obou stranách přiznali vinu

Podle dalších kremelských zdrojů vzal prý prezident při omilostnění v úvahu také to, že odsouzení si již ve vězení odpykali řadu let. Suťagin 11 let, Zaporožskij téměř devět let a Skripal pět a půl roku. Americké zdroje naopak poukazují na to, že zdravotní stav některých vyměňovaných je po mnohaletém věznění již značně špatný, protože "podmínky v ruských věznicích jsou mnohdy velmi tvrdé".

Podle ruského webu Vremja novostěj se výměna špiónů uskutečnila z iniciativy Spojených států. USA navrhly počet osob, jichž by se výměna měla týkat, a sestavily také seznam lidí vězněných v Rusku, o které by Američané měli zájem.

Také z americké strany bylo doznání viny podmínkou pro možnost, aby federální soud v New Yorku rozhodl o okamžitém vypovězení osob obviněných z dlouholeté špionáže.

Rusům nabídli diplomaté zajištění

Ruští diplomaté deset zadržených před odletem navštívili v soudním vězení, "aby s nimi jednali o jejich životě po návratu do Ruska," uvedl jeden ze státních žalobců. Vicky Pelaezová, americká manželka jednoho z agentů působícího pod jménem Juan Lazaro, pravým jménem Michaila Vasenkova, dostala podle tohoto zdroje citovaného agenturou AFP nabídku "bytu zdarma, volných víz pro děti a 2000 dolarů (asi 40 000 Kč) měsíčně na živobytí," pokud zůstane v Rusku.

Deset údajných ruských špiónů bylo koncem června zadrženo v různých částech USA. Jedenáctý člen skupiny zadržený na Kypru byl později kyperskými orgány propuštěn na kauci a nyní je na útěku. Skupina deseti ostatních se prý v rámci dohody o vypovězení doznala ke "spiknutí s cílem vyvíjet činnost nelegálních zahraničních agentů".

Reklama

Související články

Ruský špión zadržený na Kypru zmizel

Jednomu z členů údajné ruské špionážní sítě, kterého v úterý zadržela policie na Kypru, se podařilo uniknout. S odkazem na kyperskou policie to ve středu...

Z mladé ruské špiónky je hvězda

Osmadvacetiletá rusovlasá krasavice Anna Chapmanová (rozená Kuščenková) má všechny předpoklady stát se hvězdou špionážního skandálu, který propukl v USA po...

Výběr článků

Načítám