Hlavní obsah

Z mladé ruské špiónky je hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Osmadvacetiletá rusovlasá krasavice Anna Chapmanová (rozená Kuščenková) má všechny předpoklady stát se hvězdou špionážního skandálu, který propukl v USA po nedělním zatčení skupiny jedenácti osob obviněných ze špionáže pro Rusko. Chapmanová působila na newyorském Manhattanu jako podnikatelka a dříve pracovala v Británii pro banku, ale podle vyšetřovatelů navzdory svému mládí ještě předtím prošla v Rusku dokonalou špionážní přípravou.

Článek

Přestože většina členů zadržené skupiny žila v USA ve skrytu a utajení, Chapmanová se publicitě nevyhýbala - dávala si na ní naopak záležet a využívala k tomu všechny prostředky digitální éry. Jen na Facebooku má 90 fotografií. Ve středu už mnohá média Chapmanovou pasovala do role šéfky vyzvědačského gangu.

Vyšetřovatelé označují důkazy svědčící proti Chapmanové za "zničující". Podle amerického prokurátora Michaela Fabiarze prošla mimořádným výcvikem a stala se z ní špičková agentka. Obhájce zadržené naopak označil důkazy za slabé.

Úspěšná podnikatelka

Chapmanová navštívila Spojené státy po roce 2005 opakovaně, až se usadila na Manhattanu a pustila se do podnikání. Opatřila si byt nedaleko Wall Street a s využitím sociálních sítí Facebook a LinkedIn získávala obchodní kontakty. Postavila se do čela realitní firmy PropertyFinder Ltd., která nabízí nemovitosti v Moskvě, Španělsku, Bulharsku a na dalších místech. Dnes má její byznys hodnotu dva milióny dolarů (přes 40 miliónů korun).

Životopisné údaje o Chapmanové na ruském webu Lifenews.ru uvádějí, že je dcerou ruského diplomata, který působil například v Keni. Chapmanová se prý přestěhovala do Londýna po sňatku s Britem, jehož otec působil jako evropský ředitel firmy Auchan, francouzského řetězce supermarketů, který působí i v Rusku.

Naletěla agentovi FBI

Podle obžaloby měla Chapmanová pro svou špionážní práci k dispozici speciálně upravený notebook, který jí umožňoval bezdrátově předávat zprávy nejmenovanému kontaktnímu ruskému agentovi, který už byl pod dohledem FBI. Výměna dat se uskutečnila desetkrát, vždy ve středu.

V červnu do hry vstoupil agent FBI, který Chapmanovou kontaktoval s legendou, že je pracovníkem ruského konzulátu. S Chapmanovou se setkal v kavárně na Manhattanu. Nejprve oba mluvili rusky, ale pak přešli do angličtiny, aby nevzbuzovali pozornost.

Agent FBI Chapmanové sdělil, že ví o jejím chystaném odjezdu do Moskvy, kde má "oficiálně promluvit o své práci". Ještě před odjezdem ji ale chce požádat, aby předala padělaný pas jiné špiónce. Agent FBI Chapmanové sdělil adresu a navrhl jí, aby kvůli identifikaci dohodnutým způsobem držela v ruce časopis. Druhá strana se zeptá: "Promiňte, nesetkali jsme se loni v Kalifornii?".

Nestačila už zmizet

Podle FBI byla ale Chapmanová opatrná. Pořídila si mobilní telefon a horečně telefonovala do Ruska. V jednom odposlechnutém rozhovoru jí jakýsi muž na druhé straně upozornil, že může být odhalena. Padělaný pas, který dostala, měla radši odevzdat policii a zmizet ze země.

Právě kvůli Chapmanové tak zřejmě proběhl zátah proti údajným špionům právě v neděli. Když vyšlo najevo, že Chapmanová se chystá opustit natrvalo USA, agenti FBI celou skupinu zatkli.

Irina Kuščenková, matka Chapmanové žijící v Moskvě, je přesvědčena o nevině své dcery. "Samozřejmě je nevinná," řekla zpravodaji americké agentury AP. Důvody svého přesvědčení mu nesdělila.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA zadrželi ruské špióny

Americké úřady zatkly deset lidí, které podezírají ze špionáže pro Rusko. Jedenáctý podezřelý je na útěku. Agentům hrozí za špionáž pět let vězení, devíti...

Výběr článků

Načítám