Hlavní obsah

V USA zadrželi ruské špióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké úřady zatkly deset lidí, které podezírají ze špionáže pro Rusko. Jedenáctý podezřelý je na útěku. Agentům hrozí za špionáž pět let vězení, devíti z nich navíc dvacet let za praní špinavých peněz. Většina zadržených jsou Rusové. Jedenáctý špion byl podle úterního vysílání SkyNews zadržen na Kypru.

Článek

V USA se zatýkalo v New Yorku, New Jersey, Virginii a Massachusetts. Zadržení tvrdí, že jsou Američané, Kanaďané nebo Peruánci. V USA žili několik let, někteří v páru. Jejich údajným úkolem bylo shromažďování nejrůznějších informací od jaderného programu po dění v politických stranách.

Mise osmi podezřelých byla dlouhodobá, ve Spojených státech měli denní zaměstnání. Někteří v zemi žili pod falešnou identitou od počátku 90. let.

Zátah proti skupině následoval po několika letech vyšetřování FBI, jejíž agenti se vydávali za Rusy a od dvou podezřelých získali informace. Špióni k odesílání informací používali moderní technologie, ale i lety osvědčené způsoby. Jedním ze způsobů předávání byl internet - zdánlivě obyčejná fotografie ukrývala neviditelný text. Špióni si ale zároveň postaru například vyměňovali identické tašky v parku.

Skupina se údajně dostala blízko k vědci, který se podílel na vývoji bomb, a bývalému agentovi tajné služby.

Zatčení se událo jen pár dní poté, co USA navštívil ruský prezident Dmitrij Medvěděv. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám