Hlavní obsah

Únik ropy do Mexického zálivu je jako 11. září, řekl Obama

Novinky, BBC,
Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pondělí řekl, že ropná katastrofa v Mexickém zálivu bude mít na psychiku lidí stejný dopad, jako teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001. Sdělil to webové stránce Politico předtím, než odjel do Louisiany zjistit aktuální situaci. Je to již jeho čtvrtá návštěva oblasti.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama při návštěvě Louisiany

Článek

„Myslím si, že stejným způsobem, jakým naši zranitelnost a naši zahraniční politiku jasně formovalo 11. září, bude tato katastrofa formovat to, jak budeme přemýšlet o životním prostředí a energetice v mnoha následujících letech,“ řekl Obama. V závěru svého zamyšlení vyzval „posunout se vpřed ve směru, který nakonec poskytne vizionářskou energetickou politiku orientovanou na budoucnost, kterou životně potřebujeme a která tu dlouho chyběla".

„Jednou z největších výzev pro mne je ujistit se, že jsme si vzali ponaučení z této  katastrofy,“ dodal Obama, který se v úterý k otázce znečištění vyjádří z Bílého domu. Po návštěvě oblasti má oznámit, jaké kroky jeho vláda podnikne.

Obama navštívil kromě Louisiany i Mississippi, Alabamu a Floridu. V projevu na místě katastrofy uvedl: "Pracujeme na tom, abychom učinili BP zodpovědnou za škody na pobřeží Mexického zálivu. Zavedeme také silná preventivní opatření, která zajistí, že se takové znečistění už nikdy nezopakuje."

Výběr článků

Načítám