Hlavní obsah

Z vrtu uniká ještě více ropy, než se odhadovalo, záliv se mění v jezero oleje

Těžařská společnost BP o víkendu instalovala na poškozený vrt v Mexickém zálivu zvon, s jehož pomocí se daří odvádět na povrch značné množství ropy. Podle expertů to však nestačí, protože z vrtu zřejmě uniká ještě více ropy, než se čekalo, možná až šest miliónů litrů. Dosavadní nejhorší prognózy uváděly 4,5 miliónu litru a běžně se hovořilo o třech miliónech, uvedla agentura AP.

Článek

Zvon, který specialisté BP umístili na odříznuté potrubí vrtu, odsál v pondělí 2,3 miliónu litrů ropy, zatímco do úterního poledne místního času se mu podařilo odčerpat 1,25 miliónu litrů, uvedl admirál Pobřežní stráže Thad Allen.

Pondělní čísla vzbudila tak velké nadšení u těžařů, že jeden z manažerů BP prohlásil, že do příštího týdne bude ropa vytékající do zálivu zredukována pouze na "tenký pramínek". Počítal s onou běžně uváděnou veličinou tří miliónů litrů unikající ropy. I vládní odhady uvádějí nanejvýš 4,5 miliónu litru. [celá zpráva]

Příští týden navíc má do oblasti doplout druhá loď, takže by se mohlo množství ropy čerpané přes zvon zvýšit, uvedl vysoký představitel BP Doug Suttles.

Přílišný optimismus BP

"BP tvrdí, že se jim daří odčerpat většinu ropy, ale podle mého názoru se brzy ukáže, že to není pravda," uvedl Steve Wereley, jeden z členů týmu z univerzity v Purdue. Studie s novými odhady o výši mezi třemi až 6,8 milióny litrů unikající suroviny by měla být zveřejněna během několika následujících dnů.

I on se pustil do BP kvůli poměru zachycované a unikající ropy: „Je to jen odhad a oni to prezentují jako fakt. Proč neukáží americké veřejnosti záběry z toho, jak vypadal únik dříve a jak nyní?“

Tým hodnotil i postup BP při nasazení zvonu, kdy se nejdříve musela odříznout část potrubí nad ventilem. Podle něj odstranění části potrubí výrazně zvýšilo únik, protože zúžení působilo jako uzel na zahradní hadici. S tím se i počítalo, nárůst měl být asi dvacetiprocentní, ale je možné, že je vyšší. Navíc se musela během nasazování zvonu změnit technologie. Místo přesného řezu se použily nůžky, protože diamantová pila se zakousla. [celá zpráva]

Mexický záliv se mění v louži ropy

Za padesát dní se podle různých odhadů dostalo do moře sto až dvě stě miliónů litrů ropy. „Myslím, že všichni od BP přes stát až po Pobřežní stráž neočekávaly únik takového rozsahu,“ uvedl profesor Ed Overton specializující se na životní prostření na Louisianské státní univerzitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám