Hlavní obsah

Lidé v pákistánské vládě vědí, kde je bin Ládin, tvrdí Clintonová

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová obvinila členy pákistánské vlády z krytí nejhledanějšího muže Usámy bin Ládina a dalších. Uvedla, že Pákistán sice bojuje proti terorismu, ale nedostatečně.

Článek

„Neříkám, že jsou na nejvyšších místech, ale věřím, že někde ve vládě jsou lidé, kteří vědí, kde je Usáma bin Ládin a al-Káida a kde je mulla Umar a vedení afghánského Tálibánu. Očekáváme lepší spolupráci ve snaze postavit před spravedlnost, chytit nebo zabít ty, kdo na nás 11. září 2001 útočili,“ řekla ministryně o víkendu pro televizní pořad CBC  "60 Minutes".

Nařčení ze strany Clintonové se časově sešlo s oznámením ministra spravedlnosti Erika Holdera, který uvedl že za nedávným neúspěšným bombovým útokem na Times Square v New Yorku stála pákistánská odnož Tálibánu. Clintonová v té souvislosti poznamenala: „Jasně jsme řekli, že když zjistíme, že takový nějaký útok bude nedej bože s úspěchem veden z Pákistánu, následky budou velmi vážné“.

Pro analytiky není ničím nová zpráva, že existují pojítka mezi pákistánskou vládou a jejími bezpečnostními silami a islámskými teroristy. Člen branného podvýboru americké Sněmovny reprezentantů, republikán Charles Dent k tomu ale řekl, že mají-li USA důkazy o krytí bin Ládina Islámábádem, měl by Washington zvážit jeho odstavení od finanční pomoci.

Američtí zákonodárci loni Pákistánu přiklepli pomoc ve výši 7,5 miliard dolarů (přes 150 miliard korun) pro příštích pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám