Hlavní obsah

Další silné zemětřesení zasáhlo Chile

Novinky, rei
Santiago de Chile

Střední Chile ve čtvrtek postihla série dalších silných otřesů země. Hned ty první měly sílu 7,2 stupně Richterovy škály. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: David Mercado, Reuters

Chilané se dosud vzpamatovávají z nedávného zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo stovky mrtvých.

Článek

Otřesy se ozvaly krátce před inaugurací nového prezidenta země Sebastiána Piněry ve městě Valparaíso. První otřesy podle reportéra CNN v budově parlamentu trvaly 40 až 45 sekund a v příštích 15 minutách přišly ještě další tři až čtyři. Chvěly se i televizní záběry ze sálu.

Podle amerických úřadů měly otřesy epicentrum 124 kilometrů jihozápadně od hlavního města Santiago v hloubce 10 kilometrů pod mořskou hladinou.

Otřesy poškodily město Rancagua. Úřady v pobřežních oblastech v obavě před možnou vlnou tsunami poradily lidem, aby se preventivně přemístili dál od moře.

Zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály postihlo západní pobřeží ve střední části Chile v poslední únorový víkend. Vychýlilo více zemskou osu, čímž zkrátilo délku dne, a posunulo některá města až o několik metrů. Vyžádalo si stovky mrtvých a tisíce lidí připravilo o přístřeší. Úřady odhadují, že bylo zničeno na půl miliónu domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám