Hlavní obsah

Teroristé hledají nové skuliny na letištích, varují tajné služby

Novinky, pst

Americké tajné služby zaznamenaly podle stanice CBS zvýšenou komunikaci na internetu, která souvisí s plánováním teroristických útoků. Lidé napojení na Al-Káidu podle agentů usilovně hledají slabé body v zabezpečení letišť, přestože ostraha byla po nedávných nezdařených útocích ještě zpřísněna.

Článek

Jedna webová stránka otevřeně se hlásící k militantnímu islámu, například nepokrytě sbírá informace o zabezpečení letišť kdekoli na světě. Její provozovatelé se ptají čtenářů na zkušenosti, zda je možné obejít někde bezpečnostní kontroly a ošálit skenovací zařízení.

Jde jim například o to, jaké výbušniny jsou detekovatelné a jaké ne. Jeden z členů například píše: "Máme systém takového typu v Alžírsku... ví někdo, jestli je schopný odhalit butan?"

Foto: Archiv , Právo

Tělesné skenery se začínají zavádět na amerických a evropských letištích.

Na jiné džihádistické stránce se rozebírají zkušenosti s 3D skenovacím zařízením na britských letištích. "Mohu odmítnou tím projít z náboženských důvodů?" - zajímal se například jeden účastník.

Po nějakém čase přišla rada: "Ti, kdo se chtějí vyhnout skenerům na londýnském letišti Heathrow, by měli použít vlak do Paříže a na letadlo nasednout tam."

Rozvědku také zneklidnilo, když na webu jemenských radikálů odhalila tajné dokumenty amerického Úřadu pro bezpečnost přepravy. Na tomto webu se také živě diskutovalo o pravidlech prohledávání pasažérů a možnostech je obejít.

Jakkoli se mohou zdát podobné zprávy třeba jen klukovinou výrostků, tajné služby se je snaží nepodceňovat. Především, když objem podobné komunikace se v poslední době zvýšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám