Hlavní obsah

Nejhorší blizard za 90 let pohřbil východ USA pod sněhem

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněhová kalamita, která během víkendu sužovala východní pobřeží USA jižně od New Yorku, je nejspíš na ústupu. Vánice přinesla do oblasti až 80 centimetrů nového sněhu, což je ve většině zasažených oblastí rekord. Živel si vyžádal nejméně dva mrtvé, desítky lidí byly zraněny. Silně zkomplikoval dopravu a přerušil dodávky elektřiny pro tisíce domácností.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Blizard zasáhl i občany Filadelfie

Článek

Během soboty zasypala východ USA největší nadílka sněhu za posledních 90 let. V trojúhelníku mezi městy Washington, Baltimore a Philadelphia se doprava zcela zastavila. Státy Virginia, Pensylvánie, Maryland hlásí statisíce lidí bez elektrického proudu, když padající stromy zpřetrhaly dálkové vedení.

Zasažená města využívají všechny dostupné přístroje k odklízení sněhu a pracovníci pracují na některých místech až 24 hodin v kuse, což sice odporuje bezpečnostním opatřením, avšak je to jediná šance, jak obnovit funkčnost zasažených silnic.

Americká policie podle serveru listu Richmond Times-Dispatch uvedla, že sněhová vichřice si ve Virginii na konto připsala dva mrtvé a 95 zraněných. Hlášeno je odsud téměř 3000 zničených vozidel.

Nejvíce zřejmě utrpělo hlavní město. Ve Washingtonu úřady naléhavě vyzývaly občany, aby zůstali doma a nebránili sněžným pluhům protahovat alespoň hlavní komunikace. V opačném případě by život metropole byl až do pondělí zcela ochromen. Štěstím v neštěstí byl fakt, že kalamita přišla o víkendu, kdy je v ulicích všech tří velkoměst menší provoz.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Určitá omezení v dopravě potrvají podle agentury DPA pravděpodobně nejméně do středy příštího týdne. Od úterý se má navíc podle meteorologů počasí opět zhoršit.

Ne každému příděl sněhu vadil. Stovky nadšenců si na známém washingtonském náměstí Dupont Circle přes internet smluvily koulovačku a ze schodiště k Lincolnově pomníku si lyžaři udělali malou sjezdovku. "Washington zatopený sněhem působil dojmem surrealistického světa disneyovských pohádek," popsala atmosféru amerického hlavního města agentura AP.

Foto: Stelios Varias, Reuters

Sníh poškodil střechy kostelů a na Dullesově letišti ve Washingtonu zatížil střechu hangáru natolik, že povolila. Poškozeno bylo několik soukromých letadel.

Oběti na životech jsou nicméně hlášeny jen dvě. Na kluzké dálnici na jihozápadě Virginie podle policejního sdělení zahynuli ve sněhové vánici otec a syn. Když zastavili, aby pomohli jinému řidiči, narazil do nich tahač s návěsem.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Kvůli počasí kolabovala ve Washingtonu doprava

Reklama

Výběr článků

Načítám