Hlavní obsah

Holčička se narodila bez očí

Wellington

S genetickou poruchou zvanou anoftalmie se narodila dívka ve floridském Wellingtonu. Tato vada, při níž jsou nedostatečně vyvinuty oční bulvy, postihuje zhruba 30 dětí ze 100 tisíc. Její matka, 15letá Taylor Garrisonová, přitom s tak zásadní tělesnou vadou své dcery vůbec nepočítala. Ultrazvuk používaný při kontrolách v těhotenství v takových případech nic neodhalí.

Článek

„Vypadala jako obyčejné dítě, ale něco bylo špatně,“ uvedla loni v říjnu po porodu matka. Její dceři, která dostala jméno Brielle, zcela chybí oči. Při anoftalmii totiž dochází k poruše vývinu oční tkáně, a nositel vady tak zůstává nevidomý.

Během několika korektivních operací, které malou Brielle čekají, jí lékaři postupně vyplní oční důlky speciálním gelem, aby nedeformovaly jinak normálně vyvinutý obličej.

Hlavním problémem při zjištění výskytu anoftalmie bývají kontroly ultrazvukem. Protože jsou oční bulvy tvořeny převážně vodou, na snímcích vypadají jako černé. Stejně však vypadaly i oči slepé Brielle. Lékař tak nemá možnost poznat, že se oči nevyvinuly normálním způsobem.

Podle lékaře Aarona Faye z oftalmologického ústavu v Massachusetts by podobnou poruchu mohla odhalit magnetická rezonance. „(V takových případech) mohou být využity skeletální znaky. Většinou jsou však odhaleny až při porodu,“ vysvětlil Fay.

Podle něj nejde o dědičnou vadu, rodiče tak nemusejí mít o případné poruše dítěte ani tušení. Podle Faye může jít o genetický defekt, nebo změnu způsobenou během prvních týdnů těhotenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám