Hlavní obsah

Americká antiraketa selhala, radar ji nenavedl na střelu odpálenou z Asie

Novinky, CNN, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angelses
Aktualizováno

Neúspěchem skončil nedělní test americké antirakety GBI, tedy systému, který měl být podle plánů amerického prezidenta George Bushe rozmístěn v Evropě. Důvodem selhání byla podle sdělení ministerstva obrany chyba radaru.

Článek

Při testu měla raketa GBI vypálená ze sila na kalifornské základně Vandenberg sestřelit raketu dlouhého doletu vypálenou z atolu Kwajelain simulující útok z Asie.

Raketa dlouhého doletu simulující útočící střelu byla vypálena v 19:40 večer. O šest minut později odstartovala antiraketa, aby první střelu zničila. K zásahu ale nedošlo, protože radar XBR umístěný na plovoucí základně vytvořené ze staré ropné plošiny selhal a nebyl schopen antiraketu GBI navést.

Chybu radaru potvrdil americký úřad pro protiraketovou obranu MDA: „Jak raketa představující terč, tak antiraketa GBI odpálená ze země fungovaly po startu normálně, ale námořní radar pracující v pásmu X nepodával výkon, který se čekal.“

Americký prezident Barack Obama rozhodl, že systém s raketami GBI se musí podrobit ještě dalším testům, protože u předchozích panovalo podezření, že se konaly za nereálných podmínek.

Hrozba útoku balistickými raketami roste

Pentagon také zveřejnil revidovanou podobu americké strategie protiraketové obrany,. I systém GBI v něm hraje svou roli, ovšem už mnohem menší a spíše odstrašující. Ukazuje Číně americké možnosti.

Riziko útoku balistickými raketami sice v nadcházejícím desetiletí vzroste, ale hlavní je možnost útoku v rizikových oblastech, jako je Perský záliv nebo Korea. Tomuto trendu se proto přizpůsobuje i americká protiraketová obrana.

Hrozba útoku balistickými raketami podle zprávy roste kvantitativně i kvalitativně. Největší riziko představují Severní Korea a Írán. Na rozdíl od Ruska a Číny tyto země nemají mezikontinentální střely schopné zasáhnout USA, i když jestřábové v USA o KLDR tvrdili opak, představují ale značnou regionální hrozbu. Zpráva v této souvislosti zmiňuje také Sýrii, která má rakety krátkého doletu s chemickými hlavicemi.

Vzhledem k doletu severokorejských a íránských raket Spojené státy upřednostnily už funkční systém Aegis s antiraketami SM3. Není sice schopen zasáhnout nepřátelské střely v takové výšce, ale to u nich není potřeba, zato ale je mobilnější a lze jej snáze přemístit do míst, kde vzrůstá hrozba raketového útoku.

USA posílily protiraketovou obranu zemí okolo Íránu

Kvůli nebezpečí ze strany Íránu nyní USA rozmístily střely Patriot PAC 3 v Kuvajtu, Kataru, Bahrajnu a Spojených arabských emirátech. Do Středozemního moře vyslaly lodě vybavené střelami SM3. Írán to odsoudil..

I revidovaná strategie ale počítá s rozvojem protiraketového štítu, včetně toho nad Evropou, prioritně však bude zaměřen proti raketám krátkého středního doletu, které má Írán. Už loni Obama ustoupil od Bushova plánu rozšířit tento systém GBI do Evropy, přičemž antirakety měly být v Polsku a naváděcí radar v České republice. Jeho rozhodnutí vedlo ke zlepšení vztahů s Moskvou, které rozšíření systému do Evropy vadilo a vnímala je jako své ohrožení.

Obavy z Číny

USA však nadále počítají s faktorem odstrašování, i když v případě Ruska dávají přednost spolupráci. Chtějí jednat i s Čínou, která nedávno úspěšně vyzkoušela svůj systém protiraketové obrany. Stále silnější asijská velmoc by ale podle zprávy měla chápat, že USA jsou připraveny chránit své spojence ve východní Asii proti hrozbám útoku balistickými raketami. Jako znepokojivou v této souvislosti zpráva zmiňuje stále větší převahu Číny v této výzbroji nad Tchaj-wanem, na jehož území si Peking činí nárok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám