Hlavní obsah

Zloději si vytipovali desítky solárních panelů pomocí Google Earth

Novinky, pst

Vzestup alternativních zdrojů energie přilákal pozornost podsvětí. V USA se množí krádeže solárních panelů. Lupiči je plánují podle stanice NPR s pomocí programu Google Earth, který zprostředkovává detailní satelitní snímky.

Článek

Ve slunné Kalifornii začali s rozsáhlou instalací panelů hlavně zdejší vinaři. Zloději však v poslední době často najedou na vinice, které nejsou oplocené a strážené,  s dodávkou a během chvilky zmizí třeba i 70 panelů. 

Například v údolí Napa byli někteří vinaři okradeni už vícekrát. Místnímu šerifovi nahlásili majitelé vinic jen v loňském roce zcizení přibližně 400 solárních panelů.  Hodnota jednoho panelu se přitom pohybuje kolem 1000 dolarů (18 250 Kč).

Přestože jsou vinice na odlehlých místech a cizí  lidé většinou nemohou o panelech a jejich umístění nic vědět, udělají si podle zástupce šerifa Jona Thompsona zloději dokonalý přehled o situaci s pomocí podrobných satelitních snímků na Google Earth a pak jdou najisto.

Panely jsou přibližně metr krát půl metru velké a váží kolem 13 kilogramů. Nedají se rozebrat na díly a krást je kvůli obsahu mědi nebo jiných kovů by nemělo smysl. Podle stanice NPR je proto zřejmé, že se rozbujel černý trh se solárními panely. Místní kongresman proto navrhuje, aby se vylepšil způsob identifikace jednotlivých panelů, protože je nabíledni, že se ukradené panely někde objeví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám