Hlavní obsah

Americký soud zmírnil tresty trojici kubánských agentů

Právo, aa
Miami

Extrémně vysoké tresty, vynesené v roce 2001 nad pěti kubánskými agenty za údajnou špionáž proti USA, zmírnil ve čtvrtek odvolací soud v Miami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Původní trest Fernanda Gonzáleze (19 let) byl upraven na 17 let plus 9 měsíců, trest Ramóna Labaňina (doživotí plus 18 let) byl zkrácen na 30 let vězení. Antonio Guerrero si má místo doživotí plus 10 let odpykat 21 let plus 10 měsíců a 5 let na svobodě pod dohledem. Rozsudky nad Gerardem Hernándezem (dvojnásobné doživotí plus 15 let) a René Gonzálezem (15 let) byly již dříve Odvolacím soudem potvrzeny a z tohoto procesu proto byly vyloučeny.

Agenti, známí jako „vosí síť“ či „miamská pětka“ koncem 90. let infiltrovali proticastrovské emigrantské organizace na Floridě. V kontroverzním procesu za použití tajných důkazů a ve vypjaté atmosféře po teroristických útocích ze září 2001 byli odsouzeni k mimořádným trestům.

Součástí postupu americké justice je i dlouhodobé odpírání práva odsouzených na návštěvy manželek. Kvůli kritice ze strany OSN, světové solidaritě a neobvyklé právní iniciativě světových politiků soud kauzu otevřel znovu s tím, že první proces nebyl spravedlivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám