Hlavní obsah

Záhadná choroba svléká medvědy dohola

Zoologické zahrady mají poplach. Horští medvědi z jihoamerických And ztrácejí srst. Místo charismatických huňáčů se výběhy procházejí podivná lysá zvířata.

Foto: Archiv, Právo

Olysalý medvěd

Článek

„Při prvním pohledu jsem nechtěl věřit, že je to medvěd – a to se jimi zabývám celý život,“ řekl ředitel Světové nadace pro medvědy Gerard Baars.

V zoo v německém Lipsku už jsou dvě medvědice – Dolores a Lolita –  doslova nahé až na komickou čupřinu na hlavě, třetí Bianca má ještě srst alespoň na přední polovině těla. Zvířata nemají žádné jiné příznaky choroby, jen podle častějšího škrábání se je zřejmě svrbí kůže. Ošetřovatel Gerd Noetzhold se obrátil na kolegy a veterináře, ale záhadu rozřešit se zatím nepodařilo. Dokonce se ukázalo, že s podobným problémem se už asi dva roky potýkají i v dalších zoologických zahradách.

Možné vysvětlení může vyplývat z nepřirozeného prostředí v zoo. Medvědi brýlatí (Tremarctos ornatus) pocházejí z horských oblastí Ekvádoru, Peru a Bolívie, kde jsou odlišná roční období než v Evropě, a patří k nejohroženějším druhům – odborníci odhadují jejich počet na 2400 až 20 tisíc. I když je třeba je chovat jen v uzavřených pavilónech, dokázali se přizpůsobit evropskému podnebí i náhradní stravě, ale zřejmě ne natrvalo. „V zoo neumíme dost přesně napodobit speciální  ekosystémy,“ přiznal Noetzhold.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám