Hlavní obsah

Al-Káida je na mizině, tvrdí americké ministerstvo financí

Novinky,
Washington

Teroristická síť al-Káida je v nejhorší finanční situaci za posledních několik let, uvedlo americké ministerstvo financí v noci na úterý. Důvodem jsou podle něj úspěšné americké operace, jež měly zabránit financování teroristické sítě. Naopak radikální hnutí Tálibán je na tom finančně dobře kvůli příjmům z opia a heroinu.

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického ministerstva financí

Článek

„Odhadujeme, že al-Káida je v nejhorší finanční situaci za několik let a v důsledku toho její vliv slábne,“ řekl ve Washingtonu tajemník ministra pro problematiku financování terorismu David Cohen. Podle něj jde o výsledek americké snahy odříznout teroristickou síť od finančních zdrojů.

Podle Cohena už špičky sítě přiznaly, že nedostatek financí se už projevil na potížích při rekrutování dalších bojovníků a jejich výcviku. Upozornil ale, že situace se může rychle zvrátit, protože al-Káida má mnoho různých dárců, "kteří jsou připraveni, ochotni a schopni ji podpořit".

Tálibán má velké příjmy z drog

Naopak finanční situace afghánského radikální hnut Tálibán se zlepšuje navzdory snahám omezit toky peněz, které mu přicházejí. Podle Cohena je u něj mnohem obtížnější přerušit toky peněz. Největší příjmy Tálibánu přicházejí od pěstitelů máku a od pašeráků opia a heroinu.

Po porážce Tálibánu na konci roku 2001 vzrostla mnohonásobně produkce opia v zemi. Za vlády Tálibánu v roce 2001 vyprodukovala země 185 tun opia. V roce 2007, kdy byla produkce opia rekordní, činila 8200 tun, od té doby však pěstování máku pokleslo.Letos se čeká výnos ve výši 6900 tun. Množství osetých ploch pokleslo o více než třetinu. [celá zpráva]

Podle OSN se na tom podepsala mimo jiné klesající cena drogy. Tálibán proto podle OSN nyní zadržuje v tajných úkrytech takové množství opia, že by pokrylo dvouletou spotřebu celého světa. Snaží se tak vyšroubovat jeho cenu znovu nahoru, oznámil nedávno Úřad pro drogy a kriminalitu při OSN (UNODC). [celá zpráva]

Hnutí ale vymáhá i platby za "ochranu" od afghánských podnikatelů. Podle amerického zvláštního vyslance pro oblast Afghánistánu a Pákistánu Richarda Holbrooka ale získává Tálibán většinu peněz od soukromých dárců z oblasti Perského záliv.

Tálibánu také pomáhá to, že se mu v boji proti Američanům daří a stále rozšiřuje oblast své působnosti na afghánském území.

Hizballáh žije z pirátských CD a software

Cohen také uvedl, že se zesiluje trend, kdy militantní organizace získávají peníze na svou činnost z nezákonné činnosti. Libanonský Hizballáh podle něj získává peníze z výroby a distribuce nelegálních kopií hudebních nahrávek a počítačových programů i z pašování cigaret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám