Hlavní obsah

Namísto radaru by v ČR mohly být umístěny rakety

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek potvrdil záměr USA odstoupit od plánovaného obranného štítu v ČR a Polsku. V Bílém domě uvedl, že ho nahradí flexibilnější a efektivnější systém ochraňující USA i země NATO. Česko ale zůstává ve hře v otázce umístění mobilních obranných raket kolem roku 2015. Americký ministr obrany Robert Gates popsal, jaké střely a kdy plánují USA rozmístit.

Článek

Obama v úvodu projevu uvedl, že jeho předchůdce v úřadu George Bush měl pravdu, když označil možnost raketového útoku z Íránu za jednu z nejvážnějších bezpečnostních hrozeb. Nový systém bude proto zaměřen hlavně na hrozbu raket středního a krátkého doletu, které má Írán k dispozici.

Obama uvedl, že aliance je při projektu, jenž se bude vyvíjet, připravena spolupracovat i s Ruskem.

Řekl, že přehodnocení plánů je mimo jiné signálem Rusku, že jeho obavy, že systém míří proti němu, nebyly na místě. "Jsme skutečně zaměřeni na riziko z Íránu. Uvítáme ruskou spolupráci, aby přispělo svými prvky do systému protiraketové obrany,“ uvedl.

Gates: bude se jednat o interceptorech v ČR

Podle ministra obrany Roberta Gatese plánují USA využít více senzorů namísto jednoho stacionárního radaru, který měl stát v České republice. USA mají také k dispozici moderní střely SM3.

Spojené státy plánují rozmístit interceptory, tedy obranné raketové střely na severu i jihu Evropy. "Nejprve dislokujeme lodě Aegis s interceptory SM-3. Od roku 2015 dojde k rozmístění raket SM-3 na zemi,“ uvedl Gates s tím, že se bude teprve jednat, zda by mohly interceptory být v ČR či Polsku.

Uvedl, že reakce na přání USA pokračovat v rámcové smlouvě byla v obou zemích přiměřeně pozitivní. Dodal, že nový projekt je "ještě lepší příležitostí pro obě země“. Nový program bude podle Gatese realizován o sedm let dříve než původní projekt z roku 2007.

Generál James Cartwright o střelách SM-3 řekl, že ani tak nezáleží na lokalitě, takže Polsko a ČR nejsou jediní kandidáti a samozřejmě se k tomu budou muset vyjádřit. Doplnil, že původně zamýšlený stacionární radar XBR by rovněž mohl být využit. Za ideální umístění označil oblast Kavkazu. 

Fischer: O raketách jsme nemluvili

Premiér Jan Fischer řekl, že s Barackem Obamou o umístění raket v noci, kdy mu americký prezident volal, nemluvil. "Samozřejmě Česká republika bude zapojena do plánů protiraketové obrany nějakým způsobem," řekl Fischer ČTK.

V nočním rozhovoru českého premiéra s Obamou, který byl podle Fischera v obecné rovině, nicméně oba státníci o konkrétní možnosti umístit v ČR někdy v budoucnu nějaké rakety nemluvili.

Český ministr zahraničí Jan Kohout už dříve uvedl, že o podobě nového systému se bude jednat na půdě NATO, přičemž hlavními jednacími městy jsou Washington, Praha, Varšava a Brusel, nikoliv Moskva, s níž ale hodlá aliance spolupracovat. [celá zpráva]

"Protiraketová obrana se nezastavila, to říká i prezident Obama, pouze bude modifikována podle nového zvážení, poté, co byly zhodnoceny všechny aspekty. Hrozba trvá a je potřeba se přizpůsobit její nové formě. To znamená, bude tu koncentrace na hrozby středního a krátkého doletu. Radar na našem území nyní do této koncepce nezapadá,“ řekl na dotaz Práva český ministr obrany Martin Barták.

Systém Aegis a protiraketové střely SM-3

  • Střely Standard Missile 3 (SM-3) jsou součástí amerického námořního systému protiraketové obrany Aegis. Jsou navržené jako střely schopné zneškodnit balistické rakety, mohou však být použity i proti družicím na nízké orbitě. Kromě USA je má ve výzbroji také Japonsko, uvažuje o nich i Nizozemsko.
  • Plavidla systému Aegis jsou vybavena senzory, které jsou schopny vystopovat letící raketu. Systém Aegis následně vypočítá trajektorii útočné rakety a navádí vypálenou obrannou střelu.
  • Američané počítají s úpravou protiraketového systému Aegis SM-3 pro pozemní účely.

Americký prezident naznačil, že doufá v dialog s Íránem, který musí dostát svým závazkům. Uvedl, že íránský zbrojní program je sledován a nový obranný projekt bude rizika balistických střel průběžně vyhodnocovat. Obranný systém je podle něj efektivnější než původně plánovaný program

Reklama

Související články

Radar v Česku nebude, rozhodly Spojené státy

Spojené státy ustoupí od projektu rozšířit svůj systém protiraketové obrany do střední Evropy. Součástí rozšíření měl být radar XBR v Brdech a sila...

Výběr článků

Načítám