Hlavní obsah

Obama poskytl větší výhody homosexuálním partnerům federálních úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama podepsal opatření, které zajistí pracovníkům amerických vládní úřadů žijících ve svazku s partnery stejného pohlaví řadu zaměstnaneckých výhod, jež dosud náležely pouze manželům. Partneři a partnerky homosexuálů budou mít například nárok na větší zdravotní zabezpečení a důchod. V případě nemoci partnera nebo nebiologického dítěte dostanou podporu.

Článek

Obama označil opatření za počátek změn. „My všichni si musíme uvědomit, že je to teprve první krok,“ řekl v Oválné pracovně s tím, že míní pokračovat v odstraňování diskriminace homosexuálů. Oznámil, že v budoucnosti chce v Kongresu prosadit zrušení zákona z roku 1996, který mu nedovoluje přiznat životním partnerům gayů a lesbiček plnou finanční podporu. Zákon proto označil za diskriminační.

Americká administrativa podnikla zatím jen malé kroky v otázce výhod pro partnery homosexuálních zaměstnanců vlády. Například ministryně zahraničí Hillary Clintonová druhům a družkám homosexuálních diplomatů slíbila diplomatické pasy a jazykové kurzy.

Obama tak reagoval na tlak svých stoupenců z řad homosexuálů, kteří mají pocit, že dostatečně nenaplňuje jejich priority. Kritizovali ho zejména kvůli tomu, že se mu nepodařilo odstranit restrikce v armádě, kde sice homosexuálové sloužit mohou, ale nesmějí se přihlásit ke své sexuální orientaci a dávat ji najevo.

Kritizován je také kvůli tomu, že ministerstvo spravedlnosti definovalo manželství jako svazek muže a ženy. Jednotlivé americké státy kvůli tomu nemusejí uznávat sňatky osob stejného pohlaví, jednak federální vláda nemusí svazky homosexuálů považovat za manželství i za situace, že tento sňatek uznal příslušný stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám