Hlavní obsah

Nad Atlantikem zmizel airbus letící do Paříže se dvěma stovkami cestujících

• Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Airbus A330 letecké společnosti Air France letící z Rio de Janeira do Paříže s 216 cestujícími a 12 členy posádky zmizel v pondělí z radarů při letu nad Atlantikem. Na letišti Charlese de Gaulla nepřistál v plánovanou dobu. S nejvyšší pravděpodobností stroj havaroval, protože už nemá palivo na další let, uvedly několik hodin po plánovaném přistání francouzské úřady. Podle nich se lze obávat nejhoršího.

Článek

"Velmi se obáváme," řekl Sky News představitel Air France. "Stroj zmizel z obrazovek před několika hodinami. Může to být problém s vysílačem, ale tato závada je u tohoto typu letadla velmi vzácná. Stroj nepřistál v době, kdy měl," uvedl pracovník letecké společnosti.

Stroj měl podle plánu přistát v 11:10 v Paříži. Odstartoval v sedm večer místního času (o půlnoci SELČ). Na palubě bylo mezi 216 cestujícími nejméně 60 Francouzů.

Kontakt se strojem byl přerušen po necelých čtyřech hodinách letu. Stroj se ztratil z radarů okolo 3:20 SELČ ráno, podle agentury Reuters ale ve 4:14 ještě piloti informovali o elektrickém zkratu, který nastal po silné turbulenci.

V té době už stroj letěl nad Atlantikem poblíž brazilského pobřeží. Airbus zmizel i z obrazovek brazilských vojenských radarů. Nad centrální částí Atlantiku ale nejsou stroje sledovány na radarech, proto obavy nebyly hned tak vysoké.

Stroj zmizel u pobřeží Maroka

Zatím není jisté, kde stroj havaroval. Původně se spekulovalo, že mohl havarovat u brazilského pobřeží. Z radarů zmizel u ostrova Fernandno de Noronha vzdáleném asi 350 kilometrů od pobřeží Brazílie. Tam také zahájilo brazilské letectvo a námořnictvo záchrannou akci. 

Později ale francouzské ministerstvo zahraničí oznámilo, že stroj havaroval, když se blížil k pobřeží Maroka. Do záchranné operace se zapojil i Senegal. Francouzské úřady současně vyloučily, že by letadlo bylo uneseno, protože stroj už neměl palivo na další let, nikde však nepřistál.  

 V případě zmizení letounu se vyhlašují údobí tísně, pohotovosti a nejistoty, řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Během toho se vypočítává, kam mělo letadlo dorazit a na základě toho se vyhodnocují pátrací a záchranné kroky.

Airbus A330

• Velkokapacitní dopravní letoun pro střední a dlouhé tratě vyráběný společností Airbus. Vyvinut byl ve stejné době jako čtyřmotorový A340.

• Trup a křídla A330 jsou prakticky identické s trupem a křídly typu A340, liší se pouze počtem a typy použitých motorů. 

• Existují dvě varianty A330: A330-300 s delším trupem, délkou 63,6 metrů a doletem až 10 500 kilometrům. A330-200 s kratším trupem, délkou 59 metrů a doletem až 12 500 kilometrů.

•  Pohon zajišťují dva dvouproudové motory

        Zdroj: Wikipedie 

"Za dobu od ztráty komunikace už by letadlo dorazilo někam, kde by se objevilo na radarech,“ řekl Novinkám Klíma s tím, že existuje malá šance, že by se stroji podařilo přistát na moři. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám