Hlavní obsah

Obama obnovil vojenské soudy

– Washington • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Americký prezident Barack Obama v pátek obnovil činnost vojenských soudů. Budou tak pokračovat kontroverzní procesy s několika vězni ze základny Guantánamo podezřelými z terorismu. Podle CNN Obamovo rozhodnutí může vyvolat spor s liberály v jeho Demokratické straně. Rozhodnutí se očekávalo, už ráno je avizovala CNN.

Článek

Obama ještě jako senátor svého předchůdce George Bushe kvůli vojenským soudům kritizoval. Jejich činnost pozastavil hned tři dny po svém zvolení a uvedl, že vláda v příštích 120 dnech rozhodne jak dál. Termín vyprší příští týden.

Experti od počátku upozorňovali na právní problémy v případech podezřelých, z nichž někteří jsou ve věznici Guantánamo téměř od jeho vzniku v roce 2002. Podle kritiků je potřeba soudy zrušit, protože jsou neústavní.

Od pátku by se tedy měl znovu rozběhnout především proces údajného hlavního organizátora teroristických útoků na USA z 11. září 2001 Chálida šejka Mohammeda a čtyř dalších osob.

Podle zdrojů z Obamovy administrativy dojdou soudy některých zásadních změn, které zlepší ochranu podezřelých.

CNN uvedla, že to ale zřejmě neuklidní liberální skupiny v Demokratické straně. Za tento týden by totiž šlo už o druhý obrat prezidenta v kontroverzních záležitostech, které po Bushovi zdědil. Agentura Reuters ve středu oznámila, že Obama nakonec nepovolí zveřejnění fotografií z týrání vězňů americkými dozorci v irácké věznici Abú Ghrajb z roku 2004. [celá zpráva]

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Související články

Obama pozastavil soudy na Guantánamu

Nový americký prezident Barack je v úřadu teprve několik hodin, ale už se pustil do práce. Jedním z jeho prvních pokynů bylo nařízení vojenským prokurátorům,...

Na Guantánamu zastavili všechny soudy

Vojenská soudkyně dohlížející na procesy na Guantánamu ve čtvrtek zrušila obvinění Saúdského Araba podezřelého z organizace útoku na americkou válečnou loď USS...

Výběr článků

Načítám