Hlavní obsah

Letím do kosmu s českou vlajkou, řekl Novinkám americký astronaut

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký astronaut Andrew Feustel vynese v květnu do kosmu českou vlajku a výtisk Písní kosmických Jana Nerudy. Osobně to potvrdil Novinkám. Feustel je členem posádky mise STS 125, která v květnu poletí opravit Hubbleův vesmírný teleskop (HST), aby mohl být používán až do roku 2013.

Článek

"Tyhle věci poletí se mnou do kosmu na palupě raketoplánu při misi STS 125, jejímž cílem je oprava Hubbleova vesmírného teleskopu,“ potvrdil americký astronaut Andrew Feustel Novinkám plán vynést do kosmu českou vlajku a výtisk Nerudových Písní kosmických.

Vysvětlil také, co ho k tomuto kroku vedlo: "Důvodem je, že matka mé ženy je z Plzně a hodně členů rodiny máme v České republice. Cítil jsem, že vzít s sebou tyto věci by bylo pěkným gestem pro vaši zemi i pro astronomický ústav, abyste mohli sdílet vzrušení z mise.“

Let STS 125 prosadili vědci, jímž data získaná z Hubbleova teleskopu pomohla poznat více o vzdáleném vesmíru a jeho zrodu. Původně se měl uskutečnit ve druhé polovině roku 2008, pak byl dvakrát odložen, nejprve na únor a pak na květen letošního roku.

Cíl mise

Raketoplán nepoletí k mezinárodní kosmické stanici ISS, ale přímo k teleskopu. Posádka mu vymění šestici gyroskopů, které udržují orientaci dalekohledu v prostoru, baterie, tepelnou izolaci a nainstalují naváděcí zařízení.

Specialisté také rozšíří jeho možnosti nainstalací dvou nových zařízení. Teleskop dostane širokospektrální kameru Wide Field Camera-3 pro infračervené, viditelné a ultrafialové záření a spektrograf COS. K teleskopu také přimontují speciální Soft Capture Mechanism, který má po skončení životnosti dalekohled navést do hustých vrstev atmosféry, kde shoří. Opravu potřebují také dvě zařízení teleskopu, vesmírný spektrograf Space Telescope Imaging Spectrograph a pokročilá kamera ACS určená pro průzkum.

Foto: Profimedia.cz

Hubbleův vesmírný teleskop při jedné z předchozích oprav

Pátá servisní mise SM4 k dalekohledu má prodloužit životnost teleskopu nejméně do roku 2013. Vzhledem k množství úkolů čeká astronauty minimálně pět výstupů do volného prostoru.

Bezpečnost se zajišťuje obtížněji

Protože HST obíhá Zemi na jiné oběžné dráze, v jiné výšce a s jiným sklonem, než je orbita mezinárodní stanice ISS, nelze mezinárodní stanici v případě poruchy raketoplánu použít jako záchrannou stanici. Proto bude na druhé rampě připravena mise STS-400, která by posádku prvního raketoplánu v takovém případě zachránila. Jedná se o poslední případ, kdy budou na startovacích rampách LC-39 A a LC-39 B na flordiském Mysu Canaveral stát dva raketoplány.

Feustelův program

Feustel je v sedmičlenné posádce, které velí Scott Altman, pátým specialistou. Do vesmíru letí poprvé. Během prvního výstupu čtvrtý den mise s kolegou Johnem Grunsfeldem vymění širokospektrální kameru a dvojice poté nainstaluje mechanismus pro navedení do hustých vrstev atmosféry.

Během třetího výstupu šestý den mise oba nainstalují ještě spektrograf COS, který nahradí podobné starší zařízení COSTAR, a opraví kameru ACS. Během posledního plánovaného pátého výstupu, který se uskuteční osmý den mise, dvojice vymění baterie, senzory a nainstalují novou ochranou plachtu teleskopu.

K Hubbleovu teleskopu vypuštěnému v červnu 1990 byly podniknuty už čtyři servisní mise v letech 1993, 1997, 1999 a 2002.

Česká vlajka není ve vesmíru poprvé. Dokonce se dostala i na Měsíc, kam ji s sebou vzal Eugene Cernan v roce 1972. Věnoval ji Astronomickému ústavu Akademie věd v Ondřejově.

Reklama

Výběr článků

Načítám