Hlavní obsah

Obama zuří kvůli nízkému letu prezidentského letadla nad New Yorkem

– New York • Aktualizováno
ČTK, aš, CNN

Americký prezident Barack Obama zuří kvůli přeletu prezidentského Boiengu 747 nad New Yorkem. Nízce letící stroj doprovázený stíhačkami F-16 vyděsil obyvatele města, kteří měli strach, že se opakují útoky teroristů z 11. září 2001. Stroj letěl nad Manhattanem okolo sochy svobody za účelem nafocení nových propagačních fotografií. Mnozí zaměstnanci v panice opouštěli kanceláře ve výškových budovách.

Článek

"Prezident kvůli tomu zuří," uvedl jeden z předstvaitelů Bílého domu. Citoval slova hlavy státu: "Zaprvé jsem roztrpčen - slovo zuřím je lepší - kvůli tomu, že mi o tom nikdo neřekl." Celou akci s pořízením nových snímků letadla, kterou připravil letecký odbor úřadu, označil za "absurdní". Podle něj ji připravil člověk s "chybým úsudkem". 

Důvod neobvyklého letu stroje VC-25, jak zní vojenské typové označení Boeingu 747 upraveného pro přepravu amerického prezidenta, byl velmi prozaický, protože americké ministerstvo obrany chtělo mít nové propagační fotografie se strojem na pozadí Sochy svobody.

"Proč chtělo ministerstvo obrany pořizovat fotografie zrovna kolem místa, kde stálo Světové obchodní centrum? Kdybychom o tom věděli, požádal bych je, aby to nedělali," uvedl prezident.

Všichni křičeli a běželi po schodech dolů
makléřka Daisy Cooperová

Bílý dům se za celý incident všem Newyorčanům později omluvil.

Boeing 747, který používá volací znak Air Force One, pokud je na jeho palubě prezident, v pondělí přeletěl v doprovodu dvou stíhaček F-16 nad New Yorkem. Podívaná však vyvolala neblahé vzpomínky na události z roku 2001, při nichž zahynulo v troskách mrakodrapů Světového obchodního střediska téměř 3000 lidí, a vzbudila mezi obyvateli strach z dalšího útoku.

Linky tísňového volání zahltily stovky telefonátů vyplašených Newyorčanů a lidé urychleně opouštěli své kanceláře na Manhattanu.

"Všichni křičeli a běželi po schodech dolů, nikdo nevěděl proč. Věděli jsme jen, že je zde nějaké letadlo a že se teď zopakuje jedenácté září," popsala paniku ve makléřka Daisy Cooperová.

Událost pobouřila i starostu New Yorku Michaela Bloomberga, protože prý nebyl o přeletu prezidentského speciálu včas informován. Přítomnost obřího letadla nad městem dokonce na krátko ovlivnila i pohyb akcií burzy na Wall Streetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám