Hlavní obsah

Evropské nadšení z Obamy opadá

Novinky, Vladimír Michna
Washington

Entuziasmus sdílený milióny lidí po zvolení Baracka Obamy prezidentem Spojených států začal v některých evropských zemích vadnout, paradoxně několik dní před Obamovou návštěvou starého kontinentu, která začala v úterý. Příčinou chladnutí je podle některých zahraničních médií Obamova nová ekonomická politika podpůrných balíčků a mírnější přístup k Rusku.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Evropa aplaudovala Obamovu rozhodnutí zavřít věznici v Guantánamu, začít komunikovat s Íránem nebo přehodnotit cíle v Iráku a Afghánistánu. Evropští politici také v souvislosti s Obamou doufají v oživení vztahů s USA, které byly znehodnoceny arogantní politikou George W. Bushe ve smyslu „kdo nejde se mnou, jde proti mně“.

S prvními měsíci Obamova prezidentství však přišlo utlumení evropského nadšení, podle BBC zejména v Berlíně a východní Evropě. Někteří němečtí politici kritizují Obamův stimulační balíček ve výši 787 miliard dolarů, který podle nich zemi příliš zadluží, a nelíbí se jim také plán dát více peněz na podporu amerického hospodářství na úkor peněz určených pro Evropu.

Foto: ČTK

FOTO: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová se například podle The New York Times nechystá ustoupit Spojeným státům ve věci zvyšování protikrizových stimulačních výdajů. Merkelová chce udržet fiskální disciplínu, a to i když tvrdí, že chce těsně spolupracovat s prezidentem Obamou.

Někteří ekonomové vyjadřují obavy z amerického protekcionismu, jakkoli Obama výzvu Buy American (Kupuj americké zboží) zmírnil.

Topolánek se inspiroval u AC/DC

Evropané budou na nadcházejícím summitu G20 v Londýně od Obamy očekávat ujištění, že odolá vnitropolitickým tlakům při nastavování nových tržních bariér. BBC jako příklad ze střední Evropy zmiňuje projev českého premiéra Mirka Topolánka v Evropském parlamentu, ve kterém označil Obamovu fiskální politiku za „cestu do pekel“. [celá zpráva]

Některé zahraniční internetové servery se okamžitě zamýšlely nad možnou inspirací Topolánkových slov. Premiér sám připustil, že si slova vypůjčil z legendárního hitu „Highway to Hell“ (Dálnice do pekla) hard-rockové skupiny AC/DC, která Prahu před několika dny navštívila.

Zahraniční média si často ráda zaspekulují. Nelze proto také s jistotou tvrdit, že by Topolánek svůj postoj koordinoval s Berlínem nebo jinými hlavními městy Evropy, která kritizují silné zásahy státu do ekonomiky, jak bylo možno slyšet zejména v amerických médiích, jež Topolánkova kritická slova zaznamenala mnohdy na prvních stránkách novin.

Kritika kvůli Rusku

V Evropě se také vyskytují kritické hlasy vůči přátelskému přístupu k Rusku. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová hovořila o restartu vzájemných vztahů. [celá zpráva]

Zároveň Obamova administrativa stále zvažuje, jak naloží s plány vystavět v Česku a Polsku protiraketový radar. [celá zpráva]

Berlín například vyjádřil překvapení nad tím, že Obamova administrativa neodpověděla rázněji na upevňování ruských pozic v Gruzii a nepostavila se silněji hrozbám z Moskvy, že přezbrojí svoji armádu jako odpověď na expanzi NATO ke svým hranicím.

Zůstává populární

Obama však zůstává v Evropě nadmíru populární. Jeho odsouzení bonusů pro manažery krachujících společností a připravenost převzít kontrolu amerických finančních institucí jsou „skvělou revolucí“, řekl Henri Guaino, poradce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Obamu i přes jeho popularitu vidí tedy nakonec každý v úplně jiném světle. Evropa by se odpovědí na své otázky měla dočkat již v úterý, kdy Obama v Londýně zahájí svou návštěvu starého kontinentu. Poté navštíví Štrasburk a o víkendu zavítá do Prahy na summit EU - USA, odkud odcestuje do Turecka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám