Hlavní obsah

Klaus: Vládní zásahy změnám klimatu nepomůžou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTA BARBARA

Lékem na klimatickou změnu nemohou být podle českého prezidenta Václava Klause zásahy vlád. "Je bláznivé řídit hospodářství ze shora," prohlásil v pátek na klimatické konferenci v kalifornské Santa Barbaře, která se zabývala ekonomickými aspekty globálního oteplování.

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus na klimatické konferenci v kalifornské Santa Barbaře.

Článek

Zopakoval, že je třeba přísně oddělovat péči o životní prostředí a klimatické panikářství, které, jak uvedl, může vést k omezování svobody člověka a rozvoje společnosti. 

Klaus se do Santa Barbary vydal především proto, že se na konferenci měl setkat s propagátorem globálních akcí proti oteplování, bývalým americkým viceprezidentem Albertem Gorem. Kvůli změně programu ale Gore promluvil už ve čtvrtek a s Klausem se minuli.

"To, co on (Gore) káže, je zásadně chybné, a pokud si někdo netroufne mu to říci do očí, tak já si to troufám. Je škoda že od debaty odstoupil a více méně posunul své vystoupení o den dříve, když já jsem ještě seděl v letadle," řekl Klaus českým novinářům.

S Gorem se už několikrát setkal

Uvedl, že se s Gorem už opakovaně setkal, naposledy nedávno na ekonomickém fóru v Davosu. Důvodem, proč bývalý viceprezident nedodržel původní program, který počítal s tím, že spolu s Klausem konferenci uzavřou, je podle českého prezidenta Goreova snaha "dostat se do diskuse před diváky na svém hřišti".

Organizátoři konference uvedli, že program změnili proto, aby zvýšili atraktivnost během obou dnů jejího konání.

Seriózní debata o klimatických změnách dosud nezačala, řekl Klaus na konferenci. Vědci také ještě nepředložili silné důkazy o tom, jak globální oteplování může být nebezpečné. Podobně jako předloni na půdě OSN vyzýval český prezident k nové, nezávislé a dosavadními přístupy neovlivněné analýze globálního oteplování, včetně ekonomických aspektů.

"Jediné prozření pro celý svět mohou být nová data a nová fakta. Skutečnost, že od roku 1998 globální teplota klesá a nikoli roste, by měla někoho trknout," řekl českým novinářům.

Ohrožena je prý svoboda a prosperita

Hysterie kolem globálního oteplování je podle Klause daleko větší hrozbou než samotná klimatická změna. V ohrožení je svoboda a prosperita, nikoli podnebí, uvedl prezident, který na toto téma před třemi lety vydal knihu Modrá, nikoli zelená planeta.

S odkazem na zkušenosti z dob komunismu v Československu Klaus vybízel ke snižování role vlády a státu v hospodářství. Prohlásil o sobě, že není fundamentalista, nežádá o anarchii a zrušení vlády. Ale ekonomický cyklus má svá pravidla a nelze ho přerušit. "Udělejme vládu menší, to je moje první rada," prohlásil.

Podle Klause jsou Spojené státy nyní rozpolcené. "Amerika má nového prezidenta, který přichází s obrovským zesílením role státu a vlády, s vydáváním stamiliard dolarů na různé vládní projekty. A Amerika si není jistá, zda je to dobře nebo špatně," řekl českým novinářům.

Jeho názory a argumenty o menší roli vlády podložené zkušeností života v komunismu tak mohly na konferenci některé posluchače vést k zamyšlení, dodal.

Goreův boj za snižování emisí oxidů uhlíku do ovzduší považuje Klaus za chybný přístup. Radikální, nepřirozené a vynucované omezování kysličníku uhličitého způsobí prudké zpomalení až zabrzdění hospodářského růstu, varoval prezident.

"Jestli bude někdo svévolně opouštět existující technologie, než vzniknou nové a daleko lepší, nemůže udělat nic jiného než zablokovat ekonomický růst," řekl Klaus novinářům.

Na konferenci Američany varoval před tím, aby v zájmu omezení produkce skleníkových plynů zaváděli systém limitů oxidů uhlíku a jejich prodeje.

V Evropské unii, kde tento princip funguje už několik let, se podle Klause emise nesnížily v důsledku obchodování s emisními limity, ale kvůli nástupu ekonomické recese.

Systém prodeje limitů se projeví v růstu cen energií, upozornil. Zatímco firmy vyrábějící takzvanou zelenou energii mohou prosperovat, celkový ekonomický efekt je negativní, řekl Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám