Hlavní obsah

VIDEO: Gustav ničil a potom zeslábl, New Orleans je stále městem duchů

NEW ORLEANS
Aktualizováno

Nejméně osm obětí si vyžádalo podle úterních zpráv řádění hurikánu Gustav v USA. Katastrofické scénáře se však nenaplnily, oko hurikánu minulo New Orleans. Gustav, který mezitím zeslábl na tropickou bouři, se pohybuje nad Louisianou. Více než dva milióny evakuovaných se však zatím nemohou vrátit do svých domovů

Článek

"Zítřek není dnem, kdy by se lidé měli začít vracet zpátky do New Orleans," uvedl v pondělí večer jeho starosta Ray Nagin poté, co oko hurikánu město minulo. "Hodně prší, je tu nebezpečí tornád. Nebezpečí ještě nepominulo," dodal.

"Dráty elektrického vedení jsou strhané po celém městě, bez proudu je velký počet domů i obchodů," vysvětlil Nagin. V celé Lousianě je bez proudu přes 800 000 odběratelů. Někteří bez ní zůstanou nejméně čtrnáct dní, uvedl guvernér Bobby Jindal.

:.Nízko položené části New Orleans skončily pod vodou.foto: Reuters/Lee Celano

Nenaplnily se ale obavy z toho, že Gustav zdevastuje město New Orleans, jež před třemi lety zpustošil hurikán Katrina. "Místo abych Gustava nazýval matkou všech bouří, označil bych ho za macechu nebo za ošklivou sestru všech bouří," uvedl Ray Nagin s odkazem na varovné titulky, že jde o jednu z nejhorších bouří vůbec.

:.Zničené domy v Gulfportufoto: ČTK/AP

Gustav podle amerického Národního střediska pro hurikány zeslábl na tropickou bouři s rychlostí větru 95 kilometrů za hodinu. Bouře postupuje do centra Louisiany. V úterý v 05:00 SELČ pohybovala 30 kilometrů jihozápadně od louisianského města Alexandria a postupovala rychlostí 20 kilometrů v hodině k severozápadu. Rychlost větru by v příštích hodinách měla dále klesat.

Mezi mrtvými i pacienti hospice

Při přechodu hurikánu Gustav přes Louisianu zahynuli v pondělí tři lidé, na jejichž domy se zřítily stromy. Dva zahynuli v Baton Rouge, které patří k nejvíce postiženým městům. Třetí zahynul za podobné situace v Lafayette.

:.V Baton Rouge Gustav lámal stromy. foto: ČTK/AP

Dalšími čtyřmi oběťmi živlu jsou pacienti hospice, kteří zemřeli, když čekali na na vrtulníky zdravotní služby, které jě měly evakuovat. Už dříve zemřel u břehů Floridy muž, který při vysokých vlnách přepadl přes okraj své lodi. V Karibském moři si bouře v minulých dnech vyžádala téměř stovku životů.

:.Bouře zuří v Lafayette.foto: ČTK/AP

Zábrany zadržely vlny

New Orleans úřady v obavě z hurikánu evakuovaly. Živel ale nakonec město minul a povodňové zábrany, které jsou stále ještě poničené po řádění Katriny z roku 2005, zadržely většinu příbojových vln. Do nízko položených částí města ale trhlinami v hrázích přesto pronikla vody a hrozí zaplavení asi 300 až 400 domů.

:.Letecký snímek zaplavené oblasti východně od centra New Orleansfoto: ČTK/AP

Škody jsou přesto značné a v celé oblasti se odhadují na 8 miliard dolarů. Uvedl to mluvčí federálního úřadu FEMA, který má na starosti pomoc při mimořádných situacích. "Neočekáváme další ztráty na životech, jako jsem viděli u Katriny, ale čekáme, že řada domů byla poškozena, velká část infrastruktury byla zaplavena a místy poškozena.

Blíží se další hurikány

K USA směřují další dvě bouře. Hurikán Hanna, v němž vítr dosahuje rychlosti 130 kilometrů v hodině, se v 05:00 SELČ pohyboval u Bahamských ostrovů. Podle NHC zasáhne pevninu amerického státu Jižní Karolína pravděpodobně v pátek.

:.Zničená pobřežní cesta v Bay St. Louisfoto: ČTK/AP

V Atlantském oceánu se také vytvořila tropická bouře Ike, v níž vítr dosahuje rychlosti 85 kilometrů v hodině. Ike rychle postupuje k západu a meteorologové očekávají, že během dvou dnů dosáhne síly hurikánu. V sobotu by se tato bouře měla přiblížit k severnímu pobřeží karibského ostrova Hispaniola.

:.Gustav zasáhl Gulfport.foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

New Orleans evakuuje kvůli hurikánu obyvatele

Hurikán Gustav zanechal značné materiální škody na Ostrově mládeže i na samotné Kubě, ale nezabíjel. Nyní míří k americkému pobřeží. Starosta New Orleans,...

Výběr článků

Načítám