Hlavní obsah

Bývalý Bushův mluvčí: Příprava invaze do Iráku byla propagandou

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bushův Bílý dům pracoval ve stylu permanentní volební kampaně, protože prezident chtěl být zvolen podruhé. V duchu politické propagandy také na přelomu let 2002-3 prezentoval Američanům i nutnost invaze do Iráku. V čerstvě vydaných memoárech to napsal jeho bývalý mluvčí Scott McClellan.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident George Bush (vpravo) se svým bývalým mluvčím Scottem McClellanem.

Článek

„Bush řídil krizi kolem Iráku způsobem, který zaručoval, že použití síly bude jedinou schůdnou variantou,“ napsal McClellan v kritické knize nazvané Co se stalo - v Bushově Bílém domě a washingtonská kultura klamání.

Otevřené svědectví člověka, jenž byl v Bílém domě od nástupu Bushe v roce 2001 a mluvčím v letech 2003-6 je podle amerických novin překvapivé. Ke zdůvodnění války byly manipulovány zdroje veřejného mínění, uvedl McClellan a vyčetl médiím, že byla k Bushovi až příliš nekritická. Uznal, že fakticky i on sám šířil nepravdy.

Pobízeli mě abych opakoval lži

Bush je podle něj nadaný, avšak jako činitel nemá prst na tepu dění, pohybuje se v politické bublině a tvrdošíjně odmítá připustit chyby. Viceprezident Dick Cheney řídil politiku z pozadí, aniž by na ní zanechal své otisky, a Condoleezza Riceová zůstávala podle exmluvčího hluchá ke všem výtkám, že se Bush „odchyluje z kursu“.

McClellan obvinil bývalé poradce Karla Rova a Lewise Libbyho, že mu lhali o své roli v odhalení identity agentky CIA Valerie Plameové poté, co její manžel v kritizoval Bushe za nepodložené zveličování irácké hrozby.

„Nejvyšší činitelé Bílého domu, kteří věděli pravdu - včetně Rova, Libbyho a možná Cheneyho - mi dovolili a dokonce pobízeli, abych opakoval lži,“ napsal exmluvčí, jenž je během skandálu hájil před dotírajícími reportéry.

„To se nakonec ukázalo osudným pro mou schopnost účinně sloužit prezidentovi,“ citoval list The Washington Post McClellana, který podle svých slov chce memoáry napomoci ke změně „otráveného ovzduší“ ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám