Hlavní obsah

Íránský prezident přirovnal Izrael k nacistům

ÍRÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v neděli znovu verbálně napadl Izrael prohlášením, že "zločiny sionistů" páchané na palestinských územích jsou srovnatelné se zločiny nacistů za druhé světové války.

Článek

"Otázka, kterou si musí Západ vyjasnit, zní: dá se mezi zločiny, které v oné době (za druhé světové války) páchali nacisté, najít nějaký, jehož se dnes nedopouštějí i sionisté?" citovala Ahmadínežáda íránská agentura ISNA. "Sionismus je ve skutečnosti neonacismus," prohlásil podle ní íránský prezident.

Evropany pak otevřeně obvinil z toho, že vyhnali Židy z Evropy kvůli tomu, aby si tak zajistili "sionistické a antiislámské předmostí" na Blízkém východě.

Íránský prezident si tak ani v novém roce neodpustil tvrdou protiizraelskou rétoriku, kterou už od podzimu pobuřuje evropské instituce a politiky, Spojené státy a Izrael. Své veřejné protiizraelské výpady zahájil Ahmadínežád v říjnu, kdy řekl, že je třeba vymazat Izrael z mapy světa. V prosinci pak prohlásil holokaust za mýtus a navrhl odstěhovat Izrael na západ - buď do Evropy, nebo až na Aljašku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám