Hlavní obsah

Další čínští kosmonauté poletí do vesmíru v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Druhý čínský let do vesmíru s lidskou posádkou by měl v případě příznivého počasí odstartovat 13. října. Informovala o tom čínská média, která citovala agentura AP. Dvoučlenná posádka by se měla vrátit na Zemi o pět dní později.

Článek

Vypuštění rakety Šen-čou-6 ze severočínského kosmodromu Ťiou- čchüan v poušti Gobi je plánováno na jedenáctou hodinu dopolední místního času. Mise podle předpokladů potrvá 119 hodin.

Pro let byly vybrány tři dvojice, největší naděje dostat se do vesmíru mají Čaj Č'- kang a Nie Chaj-šeng, kteří byli náhradníky při přípravě letu Šen-čou-5. Čínská agentura China News Service ji označuje  za  "nejsilnější skupinu s největším sebevědomím" a uvádí, že nová raketa není pouhou kopií Šen-čou-5, má prý sto technologických vylepšení.

Podle zprávy si budou kosmonauti v průběhu mise také užívat podstatně většího pohodlí než v případě předchozího pilotovaného letu. Budou se moci svléknout se z desetikilogramového skafandru, budou mít k dispozici spací pytel, budou mít možnost se umýt a ohřát si jídlo.

Rovněž budouc moci přecházet mezi startovacím a současně přistávacím modulem a orbitálním pracovištěm, kde budou prováděny vědecké experimenty. Jang strávil celou dobu své cesty v těsném startovacím a přistávacím modulu.

Vesmír je pro Čínu prioritou

Kosmický program zaštítěný armádou je nejprestižnějším projektem čínské vlády. Čína již oznámila plány na vyslání sondy bez lidské posádky na Měsíc do roku 2010, hodlá rovněž provozovat vlastní vesmírnou stanici. 

Čína se v říjnu 2003 stala po Rusku a Spojených státech třetí zemí, která vypravila svého člověka do kosmu. Astronaut Jang Li- wej tehdy v lodi Šen-čou-5 kroužil 21,5 hodiny kolem Země.

Čínské úřady nedávno oznámily, že Jang není mezi kosmonauty vybranými pro novou misi, pomáhá však při tréninku kandidátů pro posádku Šen-čou-6.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínský tchajkonaut dosáhl vesmíru

Čína vyslala do kosmu svého prvního kosmonauta Jang Li-weje (38). Raketa, která odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchüan v poušti Gobi ve středu v 9 ráno místního...

Čínský kosmonaut úspěšně přistál na Zemi

Přistávací modul kosmické lodi Šen-čou-5 s 38letým Jang Li-wejem na palubě se v 06:23 místního času (00:23 SELČ) vrátil na zemi. Dopadl na území Vnitřního...

Výběr článků

Načítám